Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suveniri, odijela...

Predsjedništvo BiH za pola godine potrošilo 25.000 KM na poklone

POKLONI PREDSJEDNISTVO (1)

Mahom se radi o suvenirima i konfekciji. Dok su nabavke uredno išle, sjednice i odluke blokirao je Dodik. Portal Pratimotendere ocijenio 42 nabavke rizičnim

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u sastavu Milorad Dodik (SNSD), Šefik Džaferović (SDA) i Željko Komšić (DF), prema informacijama sa Portala javnih nabavki, u 2021. godini realizovalo je 404 postupka putem kojih je za razne javne nabavke zaključilo ugovora u vrijednosti od 447.434 KM.

Piše: A. DUČIĆ

Za to vrijeme, u cijeloj protekloj godini, mahom zbog blokada u režiji Milorada Dodika, članovi Predsjedništva BiH održali su tek 11 sjednica. No, i ova brojka vara, budući da je na mnogim sjednicama Dodik apriori glasao protiv odluka, pa čak i onih finansijskih koje su išle u korist RS-u i njenih institucija i ustanova.

Kada je riječ o nabavkama u protekloj godini, koje su uredno realizirane i koje niko nije blokirao, pada u oči da je mnoštvo njih realizirano putem direktnih sporazuma. Čak 141 nabavka u vrijednosti od 55.977 KM.

Prema istraživanju Fokusa, najviše direktnih sporazuma sklopljeno je sa ponuđačima za nabavku poklona. Predsjedništvo BiH je, naime, u 2021. godine imalo direktne sporazume u iznosu od 55.977 KM, a od toga je na poklone potrošilo 25.362 KM.

Počevši od maja, pa sve do novembra, dakle za 6 mjeseci, pokloni su se kupovali na mjesečnom nivou. Mahom se radi o suvenirima i konfekciji. Ponuđač s kojim je Predsjedništvo BiH, kada je riječ o poklonima, sklopilo najviše direktnih sporazuma bio je Zlatarsko-juvelirska radnja Fahrudin Sofić u Sarajevo. Također, Predsjedništvo BiH u više navrata je kupovalu u Granoffu.

Inače, direktni sporazumi su najnetransparentiji vid javne nabavke. Direktni sporazum se zaključuje ako vrijednost ugovora ne prelazi 6.000 KM. Kada se zaključuju direktni sporazumi zainteresirana javnost nema javno dostupne detaljne informacije o potpisanim ugovorima, odnosno nema pristup tenderskoj dokumentaciji, a poznati su samo naziv, vrsta i vrijednost ugovora, kada je zaključen ugovor i ko je dobavljač.

Specijalizirani portal za praćenje javnih nabavki Pratimotendere.ba u proteklom periodu analizirao je 42 javne nabavke Predsjedništva BiH među kojima su i bile one koje su se odnosile na poklone. Sve ijedna nabavke dobila je „crvenu zastavicu“ odnosno kao takva ocijenjena je kao rizična.