Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najviše zaraženih u Cazinu i Bihaću

U USK zabrinuti zbog malog broja vakcinisanih građana

bolnica bihac fena (1)

Iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo potvrđeno je kako je samo 16 posto stanovnika USK vakcinisano s dvije doze vakcina

Zdravstveno – epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu (USK) i dalje je pod kontrolom, iako je posljednjih dana primjećeno pogoršanje, odnosno nešto veći broj građana pozitivnih na COVID-19. U posljednja 24 sata testirano je 1.326 uzoraka, među kojima su 72 pozitivna na koronavirus. Najviše slučajeva zaraze evidentirano je u Cazinu i Bihaću.

U Covid-odjelima Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću trenutno su hospitalizirana 32 pacijenta, od kojih je sedam na intenzivnoj njezi.

– Moram konstatovati da se većinom radi o nevakcinisanim građanima. Među trenutno hospitaliziranim pacijentima, vakcinisano ih je samo četvoro. Od svih pacijenata koji su nam pristigli u posljednjih desetak dana, samo je pet osoba vakcinisano. Nažalost, takva je situacija i kada su smrtni slučajevi u pitanju, odnosno najčešće letalne ishode vezujemo za starije i nevakcinisane osobe – izjavila je glavna medicinska sestra u Odjelu za infektivne bolesti Suada Crnkić.

Već se neko vrijeme upozorava na zabrinjavajuće mali broj vakcinisanih građana ovog dijela Bosne i Hercegovine, a iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo potvrđeno je kako je samo 16 posto stanovnika USK vakcinisano s dvije doze vakcina.

– Duže vremena apelujemo na građane našeg kantona, jer je broj vakcinisanih građana zabrinjavajuće nizak. Ni uz pretpostavku da je određeni procenat ljudi vakcinisan i u zemljama regiona, zbog čega ih nemamo u našim evidencijama, ne možemo biti zadovoljni načinom odvijanja ovog procesa – rekao je ministar zdravstva USK Muris Halkić.

Vakcinacijski punktovi u svim gradovima i općinama ovog kantona i dalje su svakodnevno dostupni zainteresiranim građanima.