Više od 300 studenata medicine iz 30 država dolazi u Sarajevo

samed1

Od 4. do 7. februara 2016. godine u Sarajevu će biti održan Internacionalni kongres studenata medicine – SaMED 2016 na kojem će biti više od 300 učesnika iz 30 država svijeta u organizaciji Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu pod generalnim pokroviteljstvom najveće bh. farmaceutske kompanije Bosnalijek, piše bh. novinska agencija Patria.

Predsjednik Organizacionog odbora SaMED 2016 Malik Ejubović kazao je za Patriju da će biti predstavljeno 130 naučno-istraživačkih radova, a stručni žiri će odabrati najbolje radove.

U odnosu na 2015. godinu, ovogodišnji SaMED je privukao veći broj učesnika ali i prijavljenih radova. Ejubović je posebno istakao važnost ovakvih susreta.

– Svaki fakultet koji pretenduje da bude jak mora imati svoj simpoziji kako ljekara tako i studenata jer je to prilika da upoznamo jedni druge, da vidimo naučne radove koje rade kolege na drugim fakultetima, da razvijemo ideje kroz druge kongrese – kaže Ejubović.

Učesnici SaMeda imat će priliku obići najveću bh. farmaceutsku kompaniju Bosnalijek.

– U Bosnalijek će ići najveći broj stranih učesnika, što je osim naučnog dijela najvažniji dio Kongresa. Važno je da učesnici vide s kojim kapacitetom raspolažemo, da imamo jednu ozbiljnu farmaceutsku kompaniju koja može konkurisati i svjetskim, a ne samo regionalnim kompanijama i koja je svjetski orijentisana – kaže Ejubović.

Kongres zvanično počinje 4. februara u 18 sati, a najveći broj učesnika dolazi iz Rusije, ali i iz zemalja regiona, Italije, Španije, Belgije, Danske, Grčke, Ukrajine, Meksika, Kolumbije, Bolivije, Estonije, Litvanije, Irana, Saudijske Arabije…

Pod pokroviteljstvom Bosnalijeka, na samom otvaranju Kongresa, učesnici će prisustvovati predavanju posvećenom najmodernijim smjernicama u tretmanu povišenog krvnog pritiska.