Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka nakon drame izborila finale Evropskog prvenstvo

njemačka

Rukometna reprezentacija Njemačke izborila je plasman u finale Evropskog prvenstva u Poljskoj dramatičnom pobjedom nad Norveškom.

Nijemci su u polufinalu nakon produžetka savladali Norvežane rezultatom 34:33 (27:27, 14:13), a odlučujući pogodak postigao je Kai Häfner pet sekundi prije kraja dodatnih 10 minuta.

Heroj Häfner postigao je pet golova, koliko i Julijus Kun, dok je najefikasniji bio Tobijas Rajhman sa 10 pogodaka. Briljirao je i golman Andreas Wolf sakupivši 10 odbrana.

Čuvar mreže Norveške Ole Erevik imao je šest odbrana više od kolege na drugoj strani, dok je najbolji bio Kristijan Bjernesen sa osam golova, a po pet su dodali Magnus Jondal i Bjarte Mirhol.

Njemačka je posljednji put bila igrala u finalu Evropskog prvenstva 2004. godine u Sloveniji kada je osvojila svoje jedino zlato pobijedivši Sloveniju (30:25). Dvije godine ranije Švedska je ih je u borbi za zlato savladala 33:31, dok je Norvežanima plasman u polufinale najveći uspjeh.

Francuska je završila kao petplasirana nakon trijumfa nad Danskom (29:26), a Poljska je osvojila sedmo mjesto pobjedom protiv Švedske (26:24).

U drugom polufinalu od 21 sat sastaju se Španija i Njemačka.