Više od 700 semberskih poljoprivrednika na Novosadskom sajmu

novosadski sajam5
FOTO arhiva / Fokus.ba

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu danas je posjetilo više od 700 poljoprivrednika iz Semberije.

Semberske poljoprivrednike predvodio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je istakao kako je Semberija među izlagačima ove godina imala i dobitnike nagrada Novosadskog sajma.

“Ove godine to je `Bodaksko impeks` iz Bijeljine, koji pravi nadaleko poznata, kvalitetna peciva. Raduje me da su ove godine dobitnici visokih priznanja Novosadskog sajma i izlagači iz drugih krajeva Republike Srpske, kao i njena Privredna komora”, rekao je Mićić Srni.

On je podsjetio da su semberski poljoprivrednici već 15 godina organizovano dolaze na ovaj poljoprivredni sajam.

“Ovdje se mogu vidjeti najnovija sjemena, najnovija sredstva za zaštitu bilja, kao i kombajni, traktori i druga mehanizacija. NJihova primjena na našim gazdinstvima donosi veliku korist našim građanima”, rekao je Mićić, prilikom boravka na štandu Privredne komore Republike Srpske na kojem proizvode organizovane izlaže osam firmi iz Srpske.

Tradicionalnu posjetu semberskih poljoprivrednika jednoj od najvećih sajamskih smotri agrara i agrobiznisa u centralnoj i jugoistočnoj Evropi organizuje Gradska uprava Bijeljine.

Bijeljinsko preduzeće “Bodaksko” na Novosadskom sajmu nagrađeno je Zlatnom medaljom, kao i zvanjem Šampiona kvaliteta u grupi lisnato pecivo s koprivom.

Nagrada je dodijeljena i “Vitinki” iz Zvornika kojoj je pripala Zlatna i Velika zlatna medalja u kategoriji kvaliteta ambalaže i ambalažnog materijala.

Prethodno je “Vitinka” dobila i Veliki šampionski pehar Novosadskog sajma u kategoriji mineralnih voda.

Firmi “Kaldera kompani” iz Laktaša pripala je Velika zlatna medalja za automatski lanser protivgradnih raketa KD01, u kategoriji procesna oprema i poljoprivredna oprema zanatskih proizvođača.

Firma “Sladojević” iz Nove Topole osvojila je tri Zlatne i dvije Velike zlatne medalje, a nagrađena je i Plaketom Novosadskog sajma za vrhunski kvalitet proizvoda. “Sladojević” je priznanja dobio u kategoriji proizvoda na bazi žita i brašna.

Prestižna priznanja dobila su još 54 učesnika Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

U Novom Sadu sutra se završava 85. Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem, osim Srbije, proizvode izlaže 1500 izlagača i 60 zemalja Evrope i svijeta.