Biznis

Visočke firme zainteresirane za saradnju sa turskim partnerima

15/07/2015

Partneri iz Turske mogli bi imati poseban interes za saradnju sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine, pa i Visokog, zbog blizine tržišta EU sa 500 miliona potrošača visoke platežne moći, ali i bescarinske zone u tom gradu.

Osim toga, pogodnosti poslovanja u BiH su takve da bi mogle biti zanimljive turskim investitorima: porez na dobit u Turskoj je 20 posto i više, dok je u BiH tek deset posto, atraktivnim se također čine i poreske olakšice namijenjene izvoznicima koji ostvaruju najmanje 30 posto prihoda od izvoza, jer ne moraju plaćati porez na dobit.

Ti i drugi zanimljivi stavovi i prijedlozi izneseni su na sastanku predstavnika Fondacije BIGMEV za BiH, 11 kompanija iz Visokog i predstavnika Privrednog savjeta Općine Visoko u cilju poticanja interesa kod turskih investitora za uspostavljanje saradnje sa privrednim partnerima u Visokom.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija iz Visokog koje su ranije iskazale interes za uspostavom saradnje sa potencijalnim turskim partnerima, među kojima i lideri u svojim branšama: IGM d.o.o. i Prevent Leather, zatim Albex – Group, Vita – Life d.o.o., Vimex d.o.o., Pak – Rampakt d.o.o., Hara d.o.o., Sinerga d.o.o., Pineto d.o.o., Vimes d.o.o., s tim da je Vispak d.d. iz Visokog već ranije realizirao izvoz kafe na tursko tržište, te da su iz ove kompanije ponovno intenzivirani napori za nastavak izvoza u ovu zemlju.

– Vidimo svoju priliku u posjedovanju velikih sirovinskih resursa za najvećeg proizvođača i kupca janjeće i ovčije kože, a to je Republika Turska. Očekujemo da ćemo uz pomoć Fondacije BIGMEV ostvariti saradnju sa partnerima iz Turske i iskorisiti naše kapacitete. Prerađivački kapaciteti Turske su tradicionalno vezani za područje tržišta bivše Jugoslavije, tako da i u ovome vidimo svoju prednost. Želimo vratiti Visoko tamo gdje je bilo prije rata u kožarskoj industriji, i da osiguramo Republici Turskoj da sa jednog mjesta podmiruje potrebe za proizvodnim resursima, kao i za prodaju ovčijih i janjećih koža, tako što bi napravili jedno centralno skladište u Visokom – kazao je vlasnik firme Albex – Group iz Visokog Alija Bojčić.

Na sastanku je istaknuto da u dosadašnjim pokušajima saradnje sa kompanijama iz Turske nije bilo direktne komunikacije, te da će ovakav način uspostave saradnje to omogućiti jer će BIGMEV osigurati direktne sastanke sa turskim firmama za koje su kompanije iz Visokog zainteresirane.

– Susret sa privrednicima Visokog održan je na inicijativu Privrednog savjeta općine Visoko. Ta jedna pozitivna, kreativna crta, u njihovom pristupu  za nas ohrabrujuća. Ohrabrujuće je što su oni pokretači ovog sastanka i što oni na određeni način traže i nude saradnju. To je dobar znak i BIGMEV će svoj servis u tom smislu staviti na raspolaganje – istakao je direktor BIGMEV-a za BiH Selmo Cikotić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.