60.000.000 KM

Vlada FBiH donijela Uredbu o finansijskoj pomoći obrtima i drugim djelatnostima

kavgico2_radnici
FOTO: Ilustracija

Preliminarna lista korisnika, na kojoj se nalazi 18.071 obrt i ostale samostalne djelatnosti s ukupno 33.310 zaposlenih, objavljena je 10. studenoga 2021. godine

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Uredbu o mjerama finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije covida-19, objavili su u subotu iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Kako se navodi, cilj dodjele finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u FBiH je opstanak obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta, kao i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije covida-19.

Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove Uredbe osigurana su u Budžetu Federacije BiH za 2021. godinu u iznosu od 60.000.000 maraka.

Po ovoj uredbi, sredstva finansijske pomoći će se dodjeljivati u svrhu refundacije već isplaćenog dijela bruto plaća za uposlenike obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, kao i dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za vlasnike obrta i ostalih samostalnih djelatnosti za period od 1.8.2020. do 31.7.2021. godine. Financijsku pomoć će ostvariti svi obrti i ostale samostalne djelatnosti koji ispunjavaju uvjete propisane Uredbom.

Iz Federalnog ministarstva napominju, da bi se ostvarila financijska pomoć, uz obvezu evidentiranja na Preliminarnoj listi, neophodno je ispunjenje minimalno jednog od uvjeta:
– da se na dan 30.11.2021. godine ima isti ili veći broj zaposlenih u odnosu na dan 31.7.2021. godine ili da je prosječan broj zaposlenih u periodu od 1.8.2021. godine do 30.11.2021. godine isti ili veći od prosječnog broja zaposlenih u periodu od 1.8.2020. godine do 31.7.2021. godine.

Također, jedan od uvjeta je da obrti i ostale samostalne djelatnosti koji su obveznici PDV-a, moraju imati izmirene obaveze po osnovu PDV-a, u skladu sa službenim evidencijama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Ukupan iznos finansijske pomoći po jednom korisniku za obrte i ostale samostalne djelatnosti po ovoj uredbi iznosi maksimalno 30.000 maraka.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je uz podršku UNDP-a izradilo web platformu VIDEO na kojoj će se naći lista korisnika koji zadovoljavaju uvjete na osnovu pribavljenih podataka iz službenih evidencija Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Preliminarna lista korisnika, na kojoj se nalazi 18.071 obrt i ostale samostalne djelatnosti s ukupno 33.310 zaposlenih, objavljena je 10. novembra 2021. godine.

U roku od 15 dana obrti i ostale samostalne djelatnosti koji nisu saglasni s objavljenim podacima, mogu se obratiti Poreznoj upravi Federacije BiH, radi eventualnih provjera, korekcija i konačnog ažuriranja podataka. Nakon toga bit će objavljena potencijalna lista korisnika, a potom obrti i ostale samostalne djelatnosti mogu uložiti prigovor Ministarstvu. Rok za podnošenje prigovora je osam dana.

Iz Ministarstva navode da očekuju da će financijsku pomoć ostvariti više od 20.000 korisnika, odnosno 40.000 zaposlenih, a točan iznos pomoći svakom korisniku bit će objavljen na konačnoj listi u prosincu 2021. godine.

Isplata financijske pomoći će se realizirati najkasnije u januaru 2022. godine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.