Biznis

Ministarstvo trgovine FBiH

Vlada FBiH se pohvalila da gorivo nije poskupilo već sedmicu dana

13/07/2022

Prosječna cijena goriva u FBiH ista kao prošli tjedan - kažu iz federalnog ministarstva

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi 3,37, a za dizel 3,53 marke po litru, koji je prošle sedmice bio 3,54 marke po litru.

Iz Ministarstva trgovine FBiH za Fenu su kazali kako je prosječna cijena, u odnosu na prošlu sedmicu, ostala nepromijenjena.

Prema rasponu maloprodajnih cijena naftnih derivata u Federaciji BiH, premium bezolovni benzin 95 danas iznosi od 3,31 do 3,61 maraka po litru, dok dizel iznosi od 3,46 do 3,76 maraka po litru.

Iz Ministarstva su dodali kako je doneseno Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da gospodarski subjekti, odnosno benzinske pumpe, dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži radi evidentiranja i praćenja.

Još su podsjetili da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0.06 maraka po litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0.25 maraka po litru derivata.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.