Biskupska konferencija BiH

Komarica: Naše društveno je pravno i politički nesređeno, mladi se kontinuiranim iseljavaju

franjo komarica – pixsell

Glede aktualnog stanja katoličke zajednice u mojoj biskupiji i posebnih izazova i problema u njoj i oko nje, spomenut ću samo ono što je najizrazitije i one sličnosti sa situacijom u većem dijelu naše društveno, pravno i politički još uvijek dobrano nesređene zemlje, rekao je Komarica

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine započela je 84. redovno zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika BK BiH.

Na zasjedanju također sudjeluju biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, dopredsjednik BK BiH, zatim apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren te delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, i mons. Franc Šuštar, pomoćni biskup ljubljanski, te generalni tajnik mons. Ivo Tomašević, javlja kta.

Biskupima će se u dijelu zasjedanja pridružiti otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco.

– Glede aktualnog stanja katoličke zajednice u mojoj biskupiji i posebnih izazova i problema u njoj i oko nje, spomenut ću samo ono što je najizrazitije i one sličnosti sa situacijom u većem dijelu naše društveno, pravno i politički još uvijek dobrano nesređene zemlje. Ta se situacija manifestira kontinuiranim iseljavanjem naše mlade populacije u druge životne sredine – poručio je biskup Komarica.

Spomenuo je i nedostatak nužnih materijalnih sredstava za normalni rad postojećih biskupijskih, crkvenih struktura i institucija, kao i za izgradnju u ratu porušenih crkvenih objekata, odnosno crkava.

Nadbiskup Vukšić osvrnuo se na dnevni red zasjedanja podsjetivši da je jedan od najvažnijih pastoralnih pothvata na razini cijele Katoličke Crkve u ovo vrijeme najavljeno održavanje Šesnaeste redovne opće skupštine sinode biskupa, koja bi trebala biti održana u oktobru 2023. godine.

– Dok je demokratski svijet ujedinjen u djelovanju i molitvama da prestane rat u Ukrajini, predlažem da se, posebice ovih dana kad zasjedamo u Banjoj Luci, u čijem središtu postoji župna zajednica Ukrajinaca, a i u njezinoj okolici još njih nekoliko, pridružimo svojim molitvama za mir u toj zemlji, kao i za trajan mir, dijalog, slogu i razboritost u Bosni Hercegovini, naspram svakog oblika nemira i nereda – poručio je nadbiskup.