izmjena zakona

Vlada RS: Počinje reforma na tržištu rada

KM-novac333

Maksimalno trajanje prava na novčanu naknadu s dosadašnjih 12 produženo je na 24 mjeseca, za radnike s preko 35 godina radnog staža, a visina najniže novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti povećava se s 258 KM na 360 KM

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 35. sjednici, održanoj u Banjaluci, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovim zakonom pokreće se jedna od najznačajnijih reformi na tržištu rada RS, a koja je predviđena Strategijom zapošljavanja RS 2016-2020 i Programom ekonomskih reformi 2019-2021. Cilj ove reforme je pored potrebe boljeg zakonskog uređivanja sticanja statusa nezaposlenog lica, ‘razdvajanje’ sticanja statusa nezaposlenog lica od ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje na trošak RS. Ova reforma dovešće do puno kvalitetnijeg i preciznijeg vođenja evidencija o nezaposlenim licima te tačnijeg i adekvatnijeg planiranja preduzimanja aktivnih mjera na tržištu rada”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da ovaj zakon doprinosi boljoj socijalno-ekonomskoj zaštiti nezaposlenih lica kojima bez njihove saglasnosti, krivice ili zahtjeva prestane radni odnos. Naime, kroz predložena rješenja, produženo je trajanje dužine prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti za radnike sa dužim radnim stažom, i visina novčane naknade. Predloženim rješenjem maksimalno trajanje prava na novčanu naknadu s dosadašnjih 12 produženo je na 24 mjeseca (za radnike s preko 35 godina radnog staža). Prema predloženom rješenju visina najniže novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti povećava se sa 258 KM na 360 KM.

Kroz predložena rješenja u velikoj mjeri uvaženi su zahtjevi reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca organizovanih na nivou RS, a koji su aktivno učestvovali u pripremi ovog zakonskog rješenje.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju zbog potrebe razdvajanja ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica, odnosno da se pravo na zdravstveno osiguranje ne može vezati za status prijave na JU Zavod za zapošljavanje RS.

Danas je usvojen i Nacrt zakona o inspekcijama RS.

“Programom ekonomskih reformi RS za period 2019–2021. godina, reformskim mjerama u oblasti Poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije, planirana je reforma Inspektorata. Kao ključne prepreke za rast i konkurentnost u oblasti poslovnog okruženja i smanjenja neformalne ekonomije u oblasti inspekcija, prepoznate su sljedeće prepreke: preklapanje inspekcijskih kontrola kod subjekata nadzora od strane dva nivoa inspekcija, nepostojanje koordinacije između republičkog i lokalnog nivoa inspekcija, izricanje više represivnih mjera u odnosu na preventivne mjere”, navodi se u saopštenju iz Vlade RS.