Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najbolji bh. atletičar

Amel Tuka: U Cirihu želim uživati u velikoj trci

tuka

Vežu me lijepe uspomene za ovaj stadion, ovdje sam se 2014. godine plasirao u finale Evropskog prvenstva, kazao je Tuka uoči večerašnjeg nastupa na finalu Dijamantske lige u Cirihu

Bh. atletičar Amel Tuka večeras će na finalu Dijamantske lige u Cirihu nastupiti u trci na 800 metara. Tim povodom se oglasio na društvenim mrežama i istakao da, prije svega, želi uživat u velikoj trci, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Vežu me lijepe uspomene za ovaj stadion, ovdje sam se 2014. godine plasirao u finale Evropskog prvenstva. Želim i večeras da uživam u velikom finalu, u velikoj trci s trenutno najboljim 800-metrašima na svijetu. Moram priznati da sam jako ponosan na to da me BiH ima kao jedinog predstavnika u ovom najelitnijem takmičenju na svijetu, a ujedno sam i jedini predstavnik Evrope među sjajnim Afrikancima i Amerikancima”, naglasio je Tuka na zvaničnoj Facebook stranici.

Dodao je da očekuje da će trka biti izuzetno brza, jer svi atletičari vole jako brze prolaze, tako da mu ništa drugo ne preostaje nego da se priključi toj brzoj trci.

“Prethodne dvije sedmice sam boravio na St. Moritzu na pripremama i trenirao jako dobro na nadmorskoj visini od 1.800 metara, tako da sam na ovu trku došao direktno s planine. Odmah nakon trke se vraćam na St. Moritz. Za mene će ova trka biti kao neko novo otvaranje drugog dijela sezone, jer prošlo je mjesec dana od mog zadnjeg nastupa. Trka u Cirihu, kao i naredne trke u Zagrebu i Minsku će biti samo dio puta koji me vodi prema Svjetskom prvenstvu u Dohi. Najvažnije je da budem u top formi na Svjetskom prvenstvu. Zato večeras ulazim opušteno u trku, jer znam da je to samo jedna stanica do Svjetskog prvenstva”, poručio je Tuka.

Najbolji bh. atletičar na stazu legendarnog stadiona Letzigrund, zajedno s najboljim svjetskim srednjoprugašima, izaći će oko 20 sati, a start trke je zakazan u 20:13.