30. redovna sjednica

Vlada TK usvojila Plan jesenje sjetve, predviđeno da se zasije 7.317 hektara površine

vlada tk

Ova površina na kojoj će se zasijati ozime kulture je za 1.571 hektara veća u odnosu na realizovanu sjetvu u 2021. godini, ističe Šarac

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je na sjednici Plan jesenje sjetve za 2022. godinu. Prema riječima pomoćnika ministra za poljoprivredu Samida Šarca, planom je predviđeno da se zasije 7.317 hektara površine.

– Plan smo napravili na osnovu podataka iz gradova i općina s područja TK. Planom jesenje sjetve za 2022. godinu predviđeno je da se na području TK žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije 7.317 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ova površina na kojoj će se zasijati ozime kulture je za 1.571 hektara veća u odnosu na realizovanu sjetvu u 2021. godini – ističe Šarac.

Na površini od 5.282 hektara ili 72,19 odsto ukupnog plana sjetve planirana je jesenja sjetva žitaricama. To je za 1.309 hektara odnosno za 32,95 odsto više u odnosu na realizovanu sjetvu žitarica u 2021. godini. Sjetva povrća je planirana na površini od 538 hektara, što je za 68,7 hektara više u odnosu na sjetvu prošle godine, a krmnim biljem planirano je zasijati 1.482 hektara ili za 189 hektara odnosno 14,62 odsto, više u odnosu na prošlogodišnju sjetvu.

– Izuzev Kladnja, na području svih općina/gradova u Tuzlanskom kantonu, u odnosu na prošlogodišnju sjetvu, planirana je jesenja sjetva na nešto većim sjetvenim površinama. Povećanje sjetvenih površina se kreće od 175,86 odsto na području Sapne do 1,01 odsto na području općine Doboj Istok. Kao i prethodne godine, u ovoj sjetvenoj sezoni najveće površine poljoprivrednog zemljišta za sjetvu su planirane u Lukavcu, Gradačcu, Kalesiji, Gračanici, Čeliću, Tuzli i Živinicama – ističe on.

Vlada TK je dopunila i Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini. Imajući u vidu poteškoće sa kojim se susreću poljoprivredni proizvođači, uključujući i proizvođače voća, a koje se ogledaju u konstantnom povećanja cijena mineralnog đubriva na tržištu, goriva i zaštitnih sredstava, dopunom Programa je omogućeno pravnim licima i obrtima koji ispunjavaju propisane uvjete, a koji nisu ostvarili pravo na novčanu podršku sa Federalnog nivoa, da mogu ostvariti pravo na novčanu podršku za proizvodnju voća na kantonalnom nivou.