"pomoć" za nezaposlene

Slika koja sve govori o trenutnoj situaciji u BiH!

nezaposleni DB (5)

Kako konkretnu stvarnu pomoć ne mogu dobiti, nezaposleni su primorani čekati u redu kako bi dostavili podatke o transakcijskom računu, kako ne bi ostali bez mrvica koje su im namijenili dobrotvori iz Vlade FBiH

Vlada FBiH, koja nije učinila nikakve konkretne poteze kako bi olakšala život građanima u vrijeme krize i višestrukog povećanja cijena prehrambenih proizvoda i energenata, pokušala je bar napraviti privid da se brine o građanima.

Piše: D. D./Fokus.ba

Tako je u jednoj od jednokratnih mjera, koje neće uticati na životni standard građana, odlučila da nezaposlenima uruči po 100 KM. Svaki građanin ove zemlje zna šta nakon silnih poskupljenja može kupiti za 100 KM, ali iz Vlade FBiH su se ovom jednokratnom mjerom uoči izbora pokušali bar malo dodvoriti glasačima i pokušati zamaskirati višegodišnji nerad.

A u kakvoj su finansijskoj situaciji građani najbolje govore i ove fotografije koje smo napravili ispred Službe za zapošljavanje u Novom Gradu u Sarajevu. Nezaposleni umjesto po posao, u redu čekaju kako bi predali potrebne papire ne bi li dobili “pomoć” Vlade FBiH od 100 KM.

Naime, pravo na jednokratnu novčanu naknadu imaju oni koji su imali status nezaposlene osobe po evidencijama Federalnog zavoda za zapošljavanje na dan 31. august 2022. godine.

Nadležna kantonalna služba za zapošljavanje će isplatiti jednokratnu novčanu naknadu uplatom na transakcijske račune nezaposlenih najkasnije do 30. novembra 2022. godine.

Ukoliko nadležna kantonalna služba za zapošljavanje ne posjeduje podatak o transakcijskom računu ili taj podatak nije valjan (npr. naveden je pogrešan broj transakcijskog računa ili je on u međuvremenu zatvoren), osoba koje ostvaruje pravo na naknadu je dužna, najkasnije do 30. oktobra 2022. godine, dostaviti nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje valjan podatak o svom transakcijskom računu. Ukoliko to ne dostavi u navedenom roku, gubi pravo na jednokratnu novčanu naknadu.

Kako konkretnu stvarnu pomoć ne mogu dobiti, nezaposleni su primorani čekati u redu kako bi dostavili podatke o transakcijskom računu, kako ne bi ostali bez mrvica koje su im namijenili dobrotvori iz Vlade FBiH.