Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrdili iz "fortenove"

Vodeći evropski proizvođač smrznute hrane preuzima Ledo Čitluk

ledo_citluk (1)

Po zaključenju Nomad Foods će postati vlasnik Poslovne grupe zamrznute hrane, koja obuhvaća vodeći evropski portfelj kultnih lokalnih brendova zamrznute hrane sa snažnom prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Evrope

Fortenova grupa i Nomad Foods Limited potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, te nekoliko manjih povezanih društava, vrijedan 615 miliona eura, saopćeno je iz Fortenove.

Vrijednost transakcije je na bazi bez gotovine i bez dugova, a njeno je zaključenje planirano za treće tromjesečje 2021. godine, dodaje se u priopćenju.

Po zaključenju Nomad Foods će postati vlasnik Poslovne grupe zamrznute hrane, koja obuhvaća vodeći evropski portfelj kultnih lokalnih brendova zamrznute hrane sa snažnom prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Evrope. S tradicijom dužom od pola stoljeća, ta je poslovna grupa najveći proizvođač i distributer sladoleda i zamrznute hrane na tržištima na kojima posluje.

“Ovo je transformacijska transakcija za Fortenova grupu, a sva će se sredstva iskoristiti za smanjenje zaduženosti Grupe i stvaranje Fortenova grupe koja je, nakon mnogo godina, finansijski jaka i sposobna punom snagom investirati u sve svoje djelatnosti”, rekao je James Pearson, glavni finansijski direktor Fortenova grupe.

Dovršenje transakcije ovisi o regulatornim odobrenjima na mjerodavnim tržištima, te odobrenju dioničara Fortenova grupe. Upravni odbor Fortenova grupe, koji uključuje predstavnike najvećih dioničara, jednoglasno je podržao potpisivanje kupoprodajnog ugovora s Nomad Foodsom, kaže se u saopćenju.

“Naša Poslovna grupa zamrznute hrane tržišni je lider u regiji u kojoj poslujemo i drago mi je da smo u ovom procesu prodaje ostvarili svoj glavni cilj. Cilj je, uz postizanje maksimalne vrijednosti, prije svega bio zaključiti ovu transakciju sa strateškim partnerom koji će dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju Poslovne grupe zamrznute hrane te prepoznati punu vrijednost i potencijal ove djelatnosti i njenih ljudi”, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

“Zaključenjem ove transakcije ispunit ćemo ključni preduslov za optimizaciju kapitalne strukture, što će nam omogućiti da snažno investiramo u svoje biznise i potičemo njihov budući rast. Jako sam zahvalan svim ljudima u Poslovnoj grupi zamrznute hrane i Fortenova grupi, koji su proteklih šest mjeseci naporno radili kako bi ovo omogućili. Znajući da će naša zamrznuta hrana biti u vrlo dobrim rukama, veselimo se saradnji s Nomad Foodsom kao važnim budućim poslovnim partnerom u ovoj regiji”, zaključio je Peruško.

Nomad Foods

Kompanija Nomad Foods Limited od januara je bila u ekskluzivnim pregovorima s Fortenova grupom o sticanju poslovnog područja zamrznute hrane koje uključuje Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom.

Vodeći je evropski proizvođač smrznute hrane koji ima poznate brendove koji uključuju Iglo, Birds Eye, Findus itd.

Sjedište mu je u Britaniji, a dionice su mu izlistane na njujorškoj burzi. Na internetskoj stranici ta se kompanija predstavlja kao najveća evropska kompanija upravo u području smrznute hrane, s prihodima oko 2.3 milijarde dolara.

Proizvodi, prodaje i distribuira niz brendova smrznutih prehrambenih proizvoda, uključujući smrznutu ribu, povrće, gotova jela, perad, pizzu, krompir, i to u 13 evropskih zemalja.

Uz Veliku Britaniju među pet najvećih evropskih tržišta su im Italija, Njemačka, Švedska i Francuska. Prema vlastitim računicama, na zapadnoeuropskom tržištu slane smrznute hrane danas imaju oko 14 posto udjela, odnosno dvostruko više od najbližeg konkurenta.