Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

spomen obilježje

Ambasador Vos zahvalio građanima Kalesije što čuvaju sjećanje na vojnika Broera

vos_kalesija

Ambasador Vos je zahvalio građanima Kalesije i načelniku Džafiću koji nisu zaboravili Broera

Ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Reinout Vos i njegova supruga Corien Vos danas su tokom boravka u općini Kalesiji, u pratnji općinskog načelnika Seada Džafića, obišli spomen-obilježje poginulom nizozemskom vojniku koji je izgubio život u granatiranju naselja Jajići 1995. godine.

Na današnji dan te godine sa sprskih položaja na Visu i okolnih brda ispaljeni su projektili na civilno stanovništvo Jajića, kao i na osmatračnicu UNPROFOR-a. Tom prilikom je poginuo dvadesetjednogodišnji Jeffrey Broer, vojnik Kraljevine Nizozemske.

Ambasador Vos je zahvalio građanima Kalesije i načelniku Džafiću koji nisu zaboravili Broera, koji je ubijen nekoliko dana prije svog rođendana.

-Mještani Jajića su mu podigli ovu ploču u znak zahvalnosti što je stao u odbranu njih i njihovih domova – kazao je danas načelnik Džafić.

Toko boravka u općini Kalesija, ambasador Vos i načelnik Džafić razgovarali su o saradnji i projektima u toj općini, za čiju realizaciju je nizozemski ambasador obećao pomoć.

Bilo je govora i o pitanjima u oblasti privrede, izgradnji parka u centru grada te predškolske ustanove za čiju izgradnju bi Kraljevina Nizozemska mogla izdvojiti određena novčana sredstva.