Željeznice FBiH

Vozom iz Čapljine u Sarajevo stiglo prvih dvadesetak putnika

zeljeznice fbih voz (1)

Na Željezničku stanicu u Sarajevo u jutarnjim satima stigao je voz sa dvadesetak putnika, koji saobraća na relaciji Sarajevo – Čapljina – Sarajevo

Nakon pauze od više od dva mjeseca, u sklopu mjera poduzetih zbog širenja koronavirusa, u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovno je uspostavljen željeznički saobraćaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine od danas uspostavljaju željeznički putnički prevoz u lokalnom saobraćaju, a vozovi će voziti u skladu sa izmijenjenim redom vožnje.

Na Željezničku stanicu u Sarajevo u jutarnjim satima stigao je voz sa dvadesetak putnika, koji saobraća na relaciji Sarajevo – Čapljina – Sarajevo.

Kondukter Ibro Delalić, koji je počeo da radi na željeznicama decembra 1984. godine, sretan je zbog ponovne uspostave željezničkog saobraćaja.

“Išao sam iz Sarajeva u Čapljinu i sada sam se vratio iz Čapljine. Nakon više od dva mjeseca, počinje se normalizovati saobraćaj. Očekujemo veći broj putnika iako mnogi putnici ne znaju da vozovi saobraćaju. Nadam se da će građani za sedam dana biti informisani da je opet proradio željeznički saobraćaj i da mu se treba vratiti”, rekao je Delalić.

Kako je kazao, danas su iz Čapljine za Sarajevo imali dvadesetak putnika.

“Nekada smo vozili i do 160, 190 putnika. Očekujemo da nam se vrate isti putnici. Sretan sam zbog ponovne uspostave. S jedne strane bolest, a s druge očekuješ da li ćeš se više ikada vratiti na posao. Hvala Bogu, lakša je komunikacija”, pojasnio je Delalić.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Federalnog štaba civilne zaštite, a u cilju smanjenja rizika od prenošenja bolesti COVID-19, putnicima se preporučuje održavanje razmaka od najmanje jednog metra, te korištenje zaštitnih maski i dezinfekcija ruku pri ulasku u voz, kako bi svi sudionici u prevozu bili zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri.

Delalić je rekao da su ŽFBiH u vozove (garniture i vagone) postavile dozatore s dezinfekcijskim sredstvom, te će putnici pri ulasku u voz dezinficirati ruke.

Također, u skladu sa preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Federalnog štaba civilne zaštite, u garniture i vagone su postavljeni plakati u cilju edukcije putnika o mjerama za suzbijanje širenja bolesti COVID-19 i preporukama vezanim uz korištenje željezničkog prevoza, a ŽFBiH će provoditi mjere vezane uz čišćenje, prozračivanje i dezinfekciju putničkih prostora.