Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VTK BiH i Poslovne novine biraju 100 najvećih kompanija u BiH

100 najvecih u BiH

Privredna štampa d.o.o. i Poslovne novine ove godine organiziraju 29. izbor 100 najvećih kompanija u BiH. Panel diskusija pod nazivom “100 najvećih u BiH na putu ka
Evropskoj uniji” i dodjela priznanja kompanijama koje su u 2015. godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja održat će se 30. juna 2016. u Sarajevu, u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koja je i suorganizator ovog događaja, a što je najavljeno na konferenciji za novinare održanoj 11. maja 2016. godine, u prostorijama VTKBiH, u Sarajevu.

Danas je svečano potpisan Ugovor o generalnom sponzorstvu sa kompanijom EuroExpress brze pošte. Ugovor su potpisali direktor Privredne štampe d.o.o. Almir
Alispahić i generalni direktor EuroExpress-a Marinko Tomić. Alena Ahmetspahić – Fočo, urednica Poslovnih novina rekla je da je specijalno izdanje Poslovnih novina „100 najvećih u BiH” u pripremi.

I ove godine kao i proteklih, na rang-listama naći će se kompanije koje su predale završne račune Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) i Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), a podaci će se obraditi u saradnji sa kompanijom LRC d.o.o. iz Sarajeva, za sva pravna lica iz FBiH i Rangiranje je na bazi kategorizacije malih, srednjih i velikih preduzeća, po ukupnom prihodu, netto dobiti i izvozu kao i investicijama.

“100 najvećih u BiH”: BH Telecom zlatni sponzor

“100 najvećih u BiH”: EuroExpress generalni pokrovitelj

“Riječ je o vodećem poslovnom skupu u BiH koji je već godinama izuzetno medijski popraćen, a ove godine za one koji neće moći prisustvovati događaju najavljujemo prenos uživo (live streaming),” rekla je urednica Poslovnih novina.

Doc. dr. sc. Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotgovinske komore BiH obraćajući se
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine već duži niz godina podržava projekat
“100 najvećih kompanija u BiH”, jedinstvenu manifestaciju u Bosni i Hercegovini koja
promovira uspješno poslovanje bh. preduzeća i pozitivna kretanja u gospodarstvu.

100 najvecih u BiH 1

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotgovinske komore BiH (FOTO I. K. / Fokus.ba)

Od prošle godine, Vanjskotrgovinska komora BiH, kao asocijacija bh. privrede, aktivno se uključila u organizaciju i realizaciju ovog projekta. Cijeneći glas privrede, prošlogodišnju manifestaciju smo obogatili panel diskusijom o temi: “100 najvećih u BiH u svjetlu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj zajednici”.

S obzirom na pozitivne reakcije prisutnih, ali i šire javnostii, i ove godine bit će upriličen panel. Ovaj put, okupljeni privrednici i predstavnici vlasti diskutirat će o temi „100 najvećih u Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji“.

Zašto baš ova tema?

Evropska unija definitivno je najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH po obimu razmjene sa 69,5%. Poslovnu 2015. godinu, iako tešku za mnoge privrednike, obilježili su pozitivni pomaci, posebno na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Nadamo se da će na panelu biti odgovoreno na otvorena pitanja vezana za članstvo Bosne i Hercegovine u Uniji i promjene koje bh. privrednike očekuju, kako s aspekta prilagođavanja njihovog poslovanja tako i sa aspekta širenja poslovanja i otvaranja novih tržišta.

Vanjskotrgovinska komora BiH će, u skladu sa svojim nadležnostima, biti potpora preduzećima na njihovom putu ka Evropskoj uniji.

Specijalni partner na obradi podataka već drugu godinu za redom je LRC d.o.o. a izvršni direktor Emil Kučković ovom prilikom je izjavio:

“Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo i ove godine sarađivati na projektu 100 najvećih u privredi BiH i uraditi rangiranje kompanija. Rangiranje kompanija će biti urađeno na bazi kategorizacije malih, srednjih i velikih preduzeća definiranih Zakonom o računovodstvu i reviziji, a za koje su ključni kriteriji bili visina prihoda, prosječna vrijednost imovine i prosječan broj uposlenika. Za kategorizaciju po veličini kompanije će morati zadovoljiti najmanje dva od tri navedena uvjeta. Kao i u prethodnim godinama iz rang-listi ćemo brisati kompanije čija je djelatnost kockarnice i kladionice, te kompanije čiji su računi bili blokirani na dan kreiranja analize.”

100 najvecih u BiH 2

LRC je u proteklom period predstavio i novi analitički softver koji omogućava detaljan uvid i praćenje bh. privrednog tržišta i koji olakšava strateško planiranje i upravljanje poslovanjem, te donošenje važnih odluka kako u privatnom tako i u javnom sektoru.

“Upravo korištenjem ovog LRC-ovog analitičkog softvera ove godine ćemo predstaviti i
detaljnu analizu poslovanja deset ključnih industrijskih grana za posljednje tri godine.”

Analiza će obuhvatiti podatke o ukupnom stanju u industrijskim granama, na bazi podatka iz bilansi stanja i uspjeha, te rang-liste 20 najuspješnijih kompanija u analiziranim djelatnostima.