Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Žene Srebrenice”: Nezadovoljstvo zbog neotkrivanja novih masovnih grobnica

BiH

zene srebrenice

Porodice nestalih u srebreničkom genocidu počinjenom u julu 1995. godine, tokom tradicionalne protestne šetnje centrom Tuzle danas su ponovile svoje nezadovoljstvo sporošću otkrivanja masovnih grobnica i sporošću procesa identifikacije već ekshumiranih posmrtnih ostataka, javlja Anadolu Agency (AA).

„Za dženazu 11. jula spremni su posmrtni ostaci 72 žrtve, a identificirano je još 97. Ima nekoliko slučajeva u kojima porodice ne pristaju na ukop jer je pronađena npr. samo jedna kost, a oni se nadaju da bi se moglo pronaći više dijelova tijela žrtve. No, nove grobnice se ne otkrivaju, a naš jedini cilj su istina i pravda. Ali, porodice su umorne i bolesne, a čini se da smo usamljene u svojoj borbi i istrajavanju da se kazne počinitelji genocida bez obzira na stepen u hijerarhiji činjenja ubistava, mučenja, silovanja i oduzimanja imovine. Ipak, da nismo same, vidimo kada nam se na svakom protestu pridruže građani Tuzle i drugih gradova“, izjavila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝.

Ćatić je istaknula da će se članice ovog udruženja prekosutra u Sarajevu sastati sa Sergeom Brammertzom, glavnim tužiocem Haškog tribunala.

„Za njega imamo mnogo pitanja, ali fokusirat ćemo se na presude Vojislavu Šešelju, predsjedniku Srpske radikalne stranke i Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska. Zanima nas šta Tužilaštvo dalje namjerava, odnosno hoće li se žaliti na sramotnu oslobađajuću presudu Šešelju i na presudu Karadžiću koji je osuđen samo za genocid u Srebrenici, ali ne i za genocid u drugim mjestima u kojim je počinjen. To je redovni sastanak koji Brammertz upriliči i sa porodicama stradalih Bošnjaka, ali i Srba kada dođe u BiH“, kazala je Ćatić.