Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF: Podmeću nam kukavičije jaje, uz Durakovića smo prvi stali

BiH

zeljko komsic

Mada je oktobar, barem kalendarski, još daleko predizborni stranački „prljavi ples“, podvale, netačne informacije – kada je u pitanju Demokratska fronta – već su počeli, saopćeno je iz Demokratske fronte, prenosi novinska agencija Patria.

Stranački mešetari, posebno u štabovima aktuelne vlasti (mada ni “saveznici“ na ljevici nisu imuni od ove vrste spinovanja) već su upregnuli medije i svoje kadrove na terenu da oslabe pozicije Demokratske fronte ili, u najmanju ruku, Demokratsku frontu već određuju kao glavnog krivca ako neke izborne „kuhinje“ ne prođu.

Ne možemo ostati nijemi na izmišljenu i u medije odaslanu poruku kako DF ima svog kandidata za načelnika opštine Srebrenica, pored živog i zdravog Ćamila Durakovića za koga smo još prije par mjeseci jasno rekli, a Predsjedništvo stranke potvrdilo, da ćemo jedino njega podržati za poziciju načelnika opštine.

Da podsjetimo, rekli smo tada i to da ćemo ga podržati “ma čiji kandidat bio ili se kandidovao kao nezavisni kandidat“. To smo učinili u vrijeme kada je „najveća stranka u Bošnjaka“ i te kako radila na rušenju autoriteta istog tog Durakovića. Zna se i na koji način, a zna se i kako se sve i završilo. Dakle, kome je stalo da DF-u podmeće kukavičije jaje?

S druge strane, imamo samo naoko benignije slučajeve „izjava bez pokrića“ (da smo već postigli dogovore, a još nismo) predstavnika političkih opcija s kojima smo još u pregovorima gdje ćemo eventualno zajednički nastupiti kada je izbor načelnika i gradonačelnika u pitanju. Dakle, pregovori još nisu završeni, a DF-ova osnovna vodilja u njima jesu stavovi naših opštinskih i kantonalnih organizacija koje ćemo do kraja ispoštovati. Pa bilo da je riječ o Zenici, Tuzli, Bihaću ili bilo kojem drugom mjestu.

Naravno da vodimo računa o opciji koju ideološki zastupamo i branimo. Svjesni smo opasnog narastanja desnice i nacionalizma, svjesni smo i koje su to političke opcije s kojima na toj liniji možemo i moramo razgovarati, a sa kojima ne. No, u svemu tome nećemo popustiti nikakvim pritiscima s koje god strane oni dolazili, jer se računa naravno da smo mlada stranka i da nemamo razvijenu infrastrukturu kao neki drugi.

Imamo zato sve više članova i simpatizera s kojima vlastitim snagama gradimo tu istu infrastrukturu, i do kraja ćemo zastupati principe koji su nam i privukli pristalice i pobornike naših politika. A kada su predstojeći lokalni izbori u pitanju, i to smo bezbroj puta konstatovali, naš princip jeste:

Birajmo najbolje, birajmo neokaljane, birajmo moralne ljude, građane i komšije! U protivnom, svako drugo rješenje samo će produžiti agoniju u kojoj se i država i društvo nalaze, saopćeno je iz Demokratske fronte.