Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vujanović na konferenciji Svjetske banke u Gruziji

vujanovic-gruzija-konferencija32

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović protekla dva dana boravio je u Batumiju u Gruziji, gdje je prisustvovao regionalnoj konferenciji ”Politika i promocija investiranja”, koju su zajednički organizirali Grupacija Svjetske banke i Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja Gruzije.

Konferenciji je prisustvovalo više od 50 učesnika iz 16 zemalja iz Evrope, Azije i Afrike, a na njoj su učestvovali i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnose BiH, Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnja RS-a i FIPA-e.

Konferencija je okupila respektabilne eksperte i praktičare iz Grupacije Svjetske banke i drugih relevantnih institucija s ciljem razmjene informacija o najnovijim trendovima u politici i promociji investiranja.

Također, konferencija je bila platforma za razmjenu znanja između predstavnika država učesnika i klijenata Grupacije Svjetske banke.

Tokom boravka u Batumiji, ministar Vujanović je održao sastanak s vodećim čovjekom Grupacije Svjetske banke u sektoru Politike i promocije investiranja Robertom Echandijem, kojeg je informirao o ekonomskim i političkim aktuelnostima, o analitičkom osvrtu sa stanovišta promocije investiranja.

Echandi, koji poznaje situaciju u BiH, s obzirom da je Svjetska banka prisutna u BiH više od 15 godina i ima značajna postignuća, oduševljen je informacijama o izuzetno kvalitetnom i ‘na svjetskom nivou’ konkurentnom potencijalu mladih obrazovanih ljudi u BiH s izuzetnim psiho-fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Ministar Vujanović ga je, između ostalog, informirao da su među tim mladim ljudima koji dolaze iz BiH trenutno u Evropi dominantni matematičari srednjoškolci, osvajači svih medalja na posljednjoj Evropskoj matematičkoj olimpijadi, inženjeri projektanti i informatički stručnjaci za rad na projektovanju u 3D laboratorijama i fizičkoj izradi praktično i industrijski primjenjivih i upotrebljivih 3D printinga, saopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.