Biznis

VW postigao dogovor sa SAD-om da otkupi dio automobila

21/04/2016

Volkswagen je u dogovoru sa američkim regulatorima ponudio da otkupi neke od automobila pogođenih skandalom sa varanjem na testovima emisije gasova, javlja Anadolu Agency (AA).

Sporazum je postignut nakon otkrića da je oko 600.000 VW-ovih dizel vozila bilo opremljeno softverom koji je varao na testu emisije gasova. Očekuje se da će do kraj sedmice Volkswagen objaviti detalje dogovora postignutog sa američkim regulatorima, Agencijom za zaštitu životne okoline i Ministarstvom pravosuđa.

Američki okružni sudija Charles Breyer, u martu, je dao nalog VW-u da do posljednje sedmice aprila iznese konkretan prijedlog na koji će način sporna vozila skloniti sa ceste. Prema njegovim riječima prijedlog može uključivati plan otkupa vozila ili popravku odobrenu od strane američkih regulatora koja bi omogućila automobilima da ostanu na cesti.

U septembru prošle godine Agencija za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država utvrdila je da VW-ova vozila koja se prodaju na američkom tržištu posjeduju softver koji lažira rezultate izduvnih gasova tokom testa na emisiju. Zaključeno je da neki modeli ustvari ispuštaju i do 40 puta više zagađivača azot oksida od zakonskog limita

Matthias Muller, prvi čovjek Volkswagena u martu kazao je da će razgovori sa američkim regulatorima o postizanju sporazuma trajati duže i da će vjerovatno koštati više nego što su bila početna predviđanja. Dodao je da 6,7 milijardi eura koliko je izdvojeno za saniranje štete nastale skandalom možda neće biti dovoljno.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.