Šta će donijeti “Banjalučko proljeće”

protesti-rs-sindikat-banja-luka

Šta će se i zaista dogoditi 14. maja u Banjaluci i Republici Srpskoj, niko ne zna. Jedino se zna da je Savez za promjene u kojem su SDS Mladena Bosića, PDP Mladena Ivanića i Branislava Borenovića i NDP Dragana Čavića, zakazao proteste protiv predsjednika RS i njegovog režima. Dodik je na ovo uzvratio da će njegov SNSD istog dana u Banjaluci organizirati kontraproteste.

Neće se predati

Kako saznaje Dnevni list, SDS nema namjeru da uzmiče i donio je definitivnu odluku da 14. maja organizira proteste. Bar za sada nema ni okvirnih procjena koliko bi ljudi moglo izaći na ulicu i pod sloganom “Ovako više ne može” poslati poruku Dodiku što misli o njegovoj vlasti.

Izvjesno je jedno – Savez za promjene sam sebe je stavio pred veliki test – u banjalučkim političkim krugovima može se čuti da će protest propasti ako na ulice ne izađe bar 15.000 ljudi. Predsjednik RS još ne izlazi s detaljima kontraprotesta kojeg je najavio, ali je izvjesno da će uraditi sve da demonstrira svoju snagu i moć i nadjača Savez za promjene što mu je olakšano činjenicom da potpuno kontrolira kompletan MUP RS i kompletnu entitetsku administraciju.

U svakom slučaju, mogući su i sukobi između dvije zaraćene strane, ne samo oni verbalne naravni, nego mnogo ozbiljniji. Izvori Dnevnog lista iz Banjaluke kažu da Dodikov najuži štab i tu vrstu scenarija detaljno razrađuje i da najava kontraprotesta u režiji i organizaciji SNSD-a nije ništa drugo nego širenje straha i odvraćanje od izlaska na ulice i davanja podrške Savezu za promjene. Hoće li to izazvati kontraefekt, teško je sada prognozirati i jedino što je jasno jeste da se Dodik neće tek tako predati i da je spreman da iskoristi sva moguća sredstva u obrani sebe i svoje vladavine.

Da vlast RS ništa ne prepušta slučaju, dokazuje i to što su iz Beograda prije dva dana lansirane priče da iza protesta koje organizira Savez za promjene stoje moćni inostrani diplomatski krugovi i njihov projekt nazvan “posljednja šansa” po kojem treba srušiti i s političke scene otjerati Dodika. U to malo ko vjeruje, ali se priča svakodnevno “upumpava u glave ljudi” kao dokaz da je Zapad protiv Dodika zato što se on potpuno okrenuo Rusiji.

Udarci i šamari

Međutim, ovog trenutka velika je nepoznanica šta se zapravo događa u Savezu za promjene, pogotovo nakon što je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a kojeg je osnovao, u ponedjeljak otišao na noge Dodiku. Razgovarali su o referendumu i protestima u Banjaluci. Dogodilo se to odmah nakon što je Dodik izjavio da predstavnicima RS u institucijama BiH treba zabraniti povratak u Republiku Srpsku i nakon serije njegovih napada na Savez za promjene i tvrdnji da su Ivanić, Bosić i ostali izdajnici srpskog naroda i RS. Bosić je javno žestoko kritizirao Ivanića zbog sastanka sa Dodikom, a ovaj mu je uzvratio da će razgovarati s kim hoće uz napomenu da “ako drugi nemaju hrabrosti da se suoče s Dodikom, ja imam”.

U najvećem dijelu Saveza za promjene i uopće banjalučkim političkim krugovima Ivanićev potez je okarakteriziran kao direktna podrška Dodiku i njegovom režimu, ali i kao šamar Bosiću.
Treba dodati da je kapacitet PDP-a skučen jer ta stranka nema nijednog zastupnika u Parlamentu BiH, ali ima člana Predsjedništva BiH i ministra vanjskih poslova. Inače, SDS je najjači u Savezu za promjene koji bi se srušio, ako bi ga SDS napustio, a posljednjih dana i o tome se šuška. Kako god, Dodik je bio itekako zadovoljan sastankom sa Ivanićem, to nije krio, a ko je koga pobijedio i nadmudrio, moglo bi narednih dana biti poznato. Nimalo slučajno, Ivanić je najavio da će sljedeći sastanak njih dvojice biti održan u njegovom kabinetu.

Izvori kažu da će tek naredni dani, kako se primiče 14. maj biti burni, ali najviše iznutra – u SNSD-u i Savezu za promjene i da će se unutarnji lomovi nastojati zataškati ili sakriti od javnosti. Sigurno je da će Dodik učiniti sve da iznutra što više izbuši Savez za promjene. Dobri poznavatelji prilika u tom Savezu otkrivaju da su trenutno odnosi između Ivanića i Bosića zategnuti i da nije nemoguće da popucaju. Ne treba, međutim, smetnuti da Ivanić ima beskrajno političko iskustvo i da je igrao i teže političke utakmice od ove, uzgred ni činjenicu da s funkcije člana Predsjedništva BiH ne može biti smijenjen.

Kako god, Dodik s jedne, a Ivanić i Bosić s druge strane potpuno su svjesni važnosti i opasnosti tog 14. maja, a kakav će biti efekt i utjecaj jednodnevnih prosvjeda na sudbinu aktuelnih vlasti RS i uopće države, sada se može samo nagađati.

Slogan opozicije “Ovako više ne može” ne otkriva s kakvim zahtjevima vlasti opozicija izlazi na prosvjede, a jasno je da vlast najavom da će svoje ljude poslati na ulice hoće da unaprijed razbije demonstracije.