Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wall Street u stanju euforije, indeksi na novim rekordima

berza

Glavni indeksi američkih berzi u petak su dostigli nove rekordne visine, zatvorivši i ovu nedelju sa dobicima. Za Dow Jones je to sedmi uzastopni pozitivni saldo.

Dow Jones je juče ojačao za 0,02 posto, na 20.624,05 poena, dok je za sedam dana porastao 1,8 posto.

Indeks S&P 500 je u petak porastao 0,17 posto, na 2.351,16 poena, a od ponedjeljka do petka 1,5 posto.

Nasdaq indeks je takođe u ovoj nedjelji dostigao rekordnih 5.838,58 poena, što je rast vrijednosti od 1,8 u odnosu na kraj prethodne nedjelje.

Euforična atmosfera oko poreskih planova američkog predsjednika, veće fiskalne potrošnje i labavljenje regulative podstakle su rast dionica u svim sektorima. Tako su dionice proizvođača aviona Boeing porasle 1,1%, nakon posjete Donalda Trampa koji je radnicima kompanije poručio da je izabran kako bi se postarao o “radnim mjestima, radnim mjestima, radnim mjestima” i obećao da će vršiti pritisak na kompanije da svoje operacije zadržavaju unutar SAD.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Procjenjuje se da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine u prosjeku biti za više od 7% veća na godišnjem nivou, što bi bio najveći rast zarada od trećeg tromjesečja 2014. godine.

“Zarade kompanija su dobre, ekonomija je u dobrom stanju, a Fed će povećati kamate, što je dobro za finansijski sektor”, kaže John Canally, strateg u “LPL Financial”.