legendarni investitor

Warren Buffett: Kad bi mi ponudili sav bitcoin na svijetu za 25 dolara, ne bih ga uzeo

“Kad biste mi ponudili sav bitcoin na svijetu za 25 dolara, ne bih ga uzeo. Što mogu učiniti s tim? Morao bih ga na jedan ili drugi način prodati natrag vama. To ne služi ničemu”, odgovorio je Buffett

Izgleda da legendarni američki investitor Warren Buffett neće tako skoro dodati bitcoin u svoj portfolio. U subotu je Buffett na godišnjoj skupštini dioničara Berkshire Hathawaya upitan je li promijenio svoje negativne stavove o bitcoinu ili kriptovalutama, a 91-godišnji investitor bio je prilično direktan u svom odgovoru.

Buffett je započeo odgovor rekavši da bi svim učesnicima konferencije, kad bi posjedovali sve poljoprivredno zemljište u Sjedinjenim Američkim Državama ili sve stanove u zemlji, odmah napisao ček kad bi mu ponudili jedan posto udjela u spomenutoj imovini za 25 milijardi dolara. Međutim, ne bi učinio isto za bitcoin i njegovu tržišnu kapitalizaciju od preko 700 milijardi dolara.

“Kad biste mi ponudili sav bitcoin na svijetu za 25 dolara, ne bih ga uzeo. Što mogu učiniti s tim? Morao bih ga na jedan ili drugi način prodati natrag vama. To ne služi ničemu”, odgovorio je Buffett.

Svoje stavove o poljoprivrednom zemljištu i nekretninama za iznajmljivanje u odnosu na bitcoin opisao je kao “razliku između proizvodne imovine i nečega što ovisi o tome da vam neki sljedeći tip plati više nego što je platio prethodni tip”.

Buffett je već dugo protiv kriptovaluta

“Stanovi će proizvoditi prihod od najma, a farme će proizvoditi hranu. Kad bih imao sav postojeći bitcoin, opet bih bio u istoj poziciji kao osnivač bitcoina Satoshi”, objasnio je američki investitor i milijarder te privlačnost bitcoina pripisao svojevrsnoj čaroliji koja zaokuplja investitore.

“Ne znam hoće li se vrijednost bitcoina povećati ili smanjiti u sljedećih godinu dana, pet ili 10 godina. Jedino u što sam siguran je da se ne množi, ne proizvodi ništa. Ima čaroliju u sebi, ali ljudi su pridavali čaroliju mnogim stvarima.”

Buffett je već dugo protiv kriptovaluta. 2018. godine je za CNBC rekao da će “kriptovalute doći do lošeg kraja” i naglasio da Berkshire Hathaway “nikada neće ulagati u kriptovalute”. “Upadam u dovoljno problema sa stvarima o kojima mislim da nešto znam. Zašto bih, pobogu, trebao ulaziti u investicije u nešto o čemu ne znam ništa?” rekao je tada Buffet.