Biznis

legendarni investitor

Warren Buffett: Kad bi mi ponudili sav bitcoin na svijetu za 25 dolara, ne bih ga uzeo

03/05/2022

"Kad biste mi ponudili sav bitcoin na svijetu za 25 dolara, ne bih ga uzeo. Što mogu učiniti s tim? Morao bih ga na jedan ili drugi način prodati natrag vama. To ne služi ničemu", odgovorio je Buffett

Izgleda da legendarni američki investitor Warren Buffett neće tako skoro dodati bitcoin u svoj portfolio. U subotu je Buffett na godišnjoj skupštini dioničara Berkshire Hathawaya upitan je li promijenio svoje negativne stavove o bitcoinu ili kriptovalutama, a 91-godišnji investitor bio je prilično direktan u svom odgovoru.

Buffett je započeo odgovor rekavši da bi svim učesnicima konferencije, kad bi posjedovali sve poljoprivredno zemljište u Sjedinjenim Američkim Državama ili sve stanove u zemlji, odmah napisao ček kad bi mu ponudili jedan posto udjela u spomenutoj imovini za 25 milijardi dolara. Međutim, ne bi učinio isto za bitcoin i njegovu tržišnu kapitalizaciju od preko 700 milijardi dolara.

“Kad biste mi ponudili sav bitcoin na svijetu za 25 dolara, ne bih ga uzeo. Što mogu učiniti s tim? Morao bih ga na jedan ili drugi način prodati natrag vama. To ne služi ničemu”, odgovorio je Buffett.

Svoje stavove o poljoprivrednom zemljištu i nekretninama za iznajmljivanje u odnosu na bitcoin opisao je kao “razliku između proizvodne imovine i nečega što ovisi o tome da vam neki sljedeći tip plati više nego što je platio prethodni tip”.

Buffett je već dugo protiv kriptovaluta

“Stanovi će proizvoditi prihod od najma, a farme će proizvoditi hranu. Kad bih imao sav postojeći bitcoin, opet bih bio u istoj poziciji kao osnivač bitcoina Satoshi”, objasnio je američki investitor i milijarder te privlačnost bitcoina pripisao svojevrsnoj čaroliji koja zaokuplja investitore.

“Ne znam hoće li se vrijednost bitcoina povećati ili smanjiti u sljedećih godinu dana, pet ili 10 godina. Jedino u što sam siguran je da se ne množi, ne proizvodi ništa. Ima čaroliju u sebi, ali ljudi su pridavali čaroliju mnogim stvarima.”

Buffett je već dugo protiv kriptovaluta. 2018. godine je za CNBC rekao da će “kriptovalute doći do lošeg kraja” i naglasio da Berkshire Hathaway “nikada neće ulagati u kriptovalute”. “Upadam u dovoljno problema sa stvarima o kojima mislim da nešto znam. Zašto bih, pobogu, trebao ulaziti u investicije u nešto o čemu ne znam ništa?” rekao je tada Buffet.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.