Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šefica misije OSCE u BiH

Kavalec pozvala nadležne organe da novinarima omoguće slobodno i sigurno radno okruženje

kathleen-kavalec-osce

Pozvala je nadležne organe da svim novinarima omoguće slobodno i sigurno radno okruženje

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija istakla je kako njihov monitoring pokazuje da su novinari u BiH češće na meti prijetnji, fizičkih i cyber napada, kao i internetskih kampanja za urušavanje njihovog ugleda.

Istaknula je također kako se suočavaju sa ekonomskim pritiscima, pošto mnogi od njih u BiH rade bez ugovora te bez prava na socijalno i zdravstveno osiguranje.

– Na Svjetski dan slobode medija, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini odaje priznanje predanim i hrabrim naporima bosanskohercegovačkih novinara da nas svakodnevno informišu, naročito u vremenima krize. Novinari igraju ulogu od vitalnog značaja za informisanje građana o ključnim pitanjima, od javnog zdravstva, ekonomskog razvoja, uprave, izbornih procesa, korupcije, sukoba i ljudskih prava. Naročito istraživačko novinarstvo pomaže u tome da se uticajne osobe i institucije pozovu na odgovornost u interesu zaštite i jačanja demokratskih društava. Uistinu, sloboda medija nije samo važna za demokratiju, ona jeste demokratija – naglasila je Kavalec.

Pozvala je nadležne organe da svim novinarima omoguće slobodno i sigurno radno okruženje.

– Pozdravljamo inicijative čiji je cilj unapređenje obuke, statusa i sigurnosti novinara. Naročito pozdravljamo nedavni prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH kojim bi se omogućila bolja pravna zaštita novinara, kao i odluku Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo da odredi posebnu osobu za kontakt u tužilaštvu za novinare.

Sretan Svjetski dan slobode medija i hvala svim novinarima i medijskim djelatnicima na tome što radite u službi građana BiH! – navela je šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini povodom Svjetskog dana slobode medija.