Wigemark: Sporazum o transportnoj zajednici unutrašnje pitanje BiH

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je da je pitanje sporazuma o transportnoj zajednici unutrašnje pitanje za BiH, te da i Republika Srpska i Federacija BiH treba da budu uključeni u taj proces.

Wigemark je pozvao političke predstavnike da se ne bave politikantstvom i da ovo pitanje pokušaju riješiti što je prije moguće, te istakao da nema suštinskih prigovora, jer niko ne osporava sadržaj ugovora i njegovu suštinu.

“Naravno da ne izgleda dobro kada ste u procesu popunjavanja Upitnika, izrade mišljenja, sprovođenja reformi, a ne možete da se usaglasite o jednom prostom ugovoru o kojem su svi u suštini saglasni”, rekao je Wigemark za “Glas Srpske”.

On je naveo da je stav EU da je transport veoma važna oblast i u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da nije riječ samo o transportu, nego i regionalnoj saradnji i povezivanju.

Govoreći o akcizama, Wigemark je rekao da je na domaćim liderima, političkim strankama i poslanicima da pronađu rješenje u vezi sa usvajanjem izmjena Zakona o akcizama.

“Možda treba uraditi neku reviziju i razmotriti na koji način su korišćeni prihodi od akciza. Ipak, tu takođe ima i dosta pretjerivanja i nekih pogrešnih informacija i dezinformacija”, rekao je Wigemark.

PODIJELI