BiH

tužilaštvo bih

Optužnica protiv Petrovića zbog prijetnji Tadićevoj i Wigemarku

16/09/2020

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv Ranka Petrovića iz Tuzle zbog ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom i napada na službenu osobu institucija BiH u vršenju poslova bezbjednosti.

U saopštenju se dodaje da se optužnica odnosi na prijetnje napadom na život i sigurnost nekadašnjeg šefa Misije EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka i glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić.

Optužnica tereti Petrovića da je tokom marta prošle godine putem izjava na internet portalu uputio ozbiljne prijetnje za život osobe pod međunarodnom pravnom zaštitom Wigemarka, kao i da je uputio ozbiljne prijetnje Tadićevoj, koja se nalazi pod 24-satnom policijskom zaštitom, pozivajući na njeno ubistvo, što je kod njih izazvalo ozbiljan strah i uznemirenost, kao i uznemirenje javnosti.

Optuženi se tereti da je ugrozio osobu pod međunarodnom pravnom zaštitom, ozbiljnom prijetnjom da će napasti na njen život kao i ozbiljno prijetio da će napasti službenu osobu u institucijama BiH, čime je počinio krivično djelo-ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom i napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnog djela.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.