Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka VSTV-a

Tadić zbog objave na Facebooku kažnjena smanjenjem plate narednih godinu dana

Gordana-Tadic-birn

“Navedenu objavu Tadić su prenijeli mediji pobuđujući interes i komentare javnosti, na koji način je dovela u pitanje autoritet i nepristrasnost Vijeća i pravosuđa u cjelini te narušila dignitet pravosudne funkcije”, navode iz VSTV-a

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) proglasila je odgovornom tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić za objavljivanje neistinitog sadržaja na profilu na društvenoj mreži Facebook i izrekla joj disciplinsku mjeru “Smanjenje plaće za 30 posto a period od 12 mjeseci”.

– Naime, tužena je javnom objavom na društvenoj mreži Facebook, koristeći jezik neprimjeren funkciji koju obavlja, iznijela, između ostalih, neistinite navode o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka između članova Vijeća te tužene i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, navodeći da je na održanom sastanku vršen pritisak članova Vijeća da tužena, tada glavni tužilac, ustupi određene predmete Tužilaštva Bosne i Hercegovine drugom tužilaštvu, nakon čega ne bi bio pokrenut disciplinski postupak protiv tužene. Navedena objava tužene je od medija prenesena u javnom medijskom prostoru pobuđujući interes i komentare javnosti, na koji način je dovela u pitanje autoritet i nepristrasnost Vijeća i pravosuđa u cjelini te narušila dignitet pravosudne funkcije, saopćio je VSTV.

“20.1.2021. godine, po ovom pozivu (…) predmeti Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTV-a su trebali biti prenijeti na Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene”, navela je Tadić u svojoj objavi na Facebooku uz fotografiju izrezane naslovne stranice “Dnevnog avaza” na kojoj se navodi da je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao da ko nije grešan, nema čega da se boji.

Tadić se tada u spornoj objavi pitala zbog čega šute tužitelji i sudije, te čega se boje.

U vezi sa navedenim, kako dodaju iz VSTV-a, tužena je počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 22. Zakona o VSTV-u BiH “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije” pa se tuženoj, u skladu sa članom 58. i 59. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, te u skladu sa Smjernicama za određivanje disciplinskih mjera u disciplinskim postupcima, za navedeni disciplinski prekršaj izrekla disciplinska mjera smanjenje plaće za 30 posto na period od 12 mjeseci.

– Na navedenu odluku Prvostepene disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskog komisiji VSTV-a BiH – dodaje se u saopćenju.