privremena odluka

Wizz Air najavio obustavljanje preko četrdeset linija, među njima i iz BiH

wizz air
Wizz Air ukida linije iz Banje Luke

Zimske operacije ove aviokompanije će biti pogođene na svim tržištima koja opslužuje u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Sloveniju

Niskotarifni prevoznik Wizz Air je u procesu privremenog obustavljanja preko četrdeset linija iz svoje mreže na prostoru bivše Jugoslavije. I planirane nove destinacije su uglavnom odložene. To dolazi kao rezultat slabljenja potražnje zbog porasta slučajeva Covid-19 širom kontinenta, straha od novog soja virusa Omicron, kao i ponovnog uvođenja ograničenja putovanja i zahtjeva za testiranjem.

Zimske operacije ove aviokompanije će biti pogođene na svim tržištima koja opslužuje u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Sloveniju.

Predsjednik Wizz Aira, Robert Carey, rekao je da putnici duže čekaju da rezervišu karte, što otežava aviokompaniji da procijeni kratkoročnu potražnju. Carey je napomenuo da je ovaj trend prisutan tokom cijele pandemije i da se sada pojačava sa novom varijantom Omicron.

– Putnici procjenjuju da li će moći putovati usljed novih zatvaranja granica. Kupci sve bliže i bliže rezerviraju u odnosu na planirani put, rekao je Carey.

Međutim, Wizz Air je optimističan i cilja na povećanje potražnje sljedećeg ljeta.

Operativne rute tokom cijele zimske sezone iz Skoplja, najveće baze u bivšoj Jugoslaviji, su Charleroi, Kopenhagen, Bazel, Beauvais, Berlin, Keln, Dortmund, Hahn, Friedrichshafen, Hamburg, Baden Baden, Memmingen, Eindhoven, Sandefjord, Geteborg, Malmo i London Luton, međutim, mnogi će biti održavani po skraćenom rasporedu. Na sve ostale rute uticale su djelomične ili potpune suspenzije. Iz Ohrida će samo Bazel biti u funkciji tokom zimske sezone, koja traje do 26. marta naredne godine.

Iz svoje baze u Tuzli, Wizz Air će bez prekida letjeti za Bazel, Berlin, Keln, Dortmund, Hahn, Memmingen, Malmo i Skavsta, dok rute koje rade tokom zimskih mjeseci iz Sarajeva uključuju Kopenhagen, Basel, Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Basel i Abu Dhabi.

Iz Beograda će avio-kompanija nastaviti da saobraća do Bazela, Dortmunda, Baden Badena, Memingena, Ajndhovena, Malmea, Skavste, Abu Dabija i London Lutona tokom cijele zime, doduše neke sa manje frekvencije nego što je prvobitno planirano, dok iz Niša lete za Bazel, Dortmund i Memmingen, nastavljaju sa radom prema prvobitnom rasporedu.

Wizz Air će tokom zime povezivati ​​samo Podgoricu sa Dortmundom, a sve ostale rute iz glavnog grada Crne Gore su pogođene. S druge strane, iz Prištine letovi do Beča, Bazela, Dortmunda, Memingena i London Lutona odvijaće se normalno, dok će Baden Baden, Milan i Rim biti pod uticajem privremenih suspenzija.

Konačno, Wizz će 13. decembra pokrenuti svoju novu uslugu od Londona Lutona do Ljubljane sa skraćenim rasporedom, dok će Charleroi biti zadržan samo do 7. januara, nakon čega će biti suspendovan do početka ljetne sezone 2022.

Wizz Air je u nekoliko navrata odgađao, prekidao ili prekidao planirane nove linije iz regije od početka pandemije korona virusa prošlog marta, ali je također pokrenuo više od dvadeset novih destinacija, prvenstveno iz svoje nove baze u Sarajevu, kao i iz Beograda.

Akcije ove aviokompanije na Londonskoj berzi su pogođene otkrićem novog soja virusa Omicron, vrijednost im je pala za 15%. To je bilo povezano sa rastućim ograničenjima i blokadama širom Evrope uzrokovanim novim talasom virusa.

Međutim, u pozitivnijem razvoju za Wizz Air i druge operatere, Komisija EU je predložila državama članicama Evropske unije da otvore svoje granice za putnike izvan EU koji su u potpunosti vakcinisani protiv Covid-19 jednom od vakcina odobrenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije od 10. januara 2022. To uključuje vakcine proizvedene u Kini, kojima je vakcinisan veći broj ljudi iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.