Globus

novi kancelar

Popunjen Scholzov kabinet: Ovo je sastav nove njemačke vlade

06/12/2021
Foto: Pixsell

Tri koaliciona partnera su otkrila sastav buduće vlade koja na čelu Njemačke dolazi nakon 16 godina vlasti kancelarke Angele Merkel i njene koalicije

Socijaldemokratska partija (SPD), Stranka zelenih i Slobodna demokratska partija (FDP) potpisale su koalicioni protokol, a u četvrtak se očekuje da Bundestag imenuje novu njemačku vladu sa kancelarom Olafom Scholzom na čelu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tri koaliciona partnera su otkrila sastav buduće vlade koja na čelu Njemačke dolazi nakon 16 godina vlasti kancelarke Angele Merkel i njene koalicije.

Novi kabinet njemačke vlade činit će devet ministara i osam ministrica, a na čelu kabineta će biti SPD-ov 63-godišnji lider Scholz.

Budući njemački kancelar Scholz je u bogatoj političkoj karijeri obnašao funkcije ministra rada i socijalnih poslova, zamjenika kancelara, ministra finansija i premijera pokrajine Hamburg.

Nova šefica njemačke diplomacije biće 40-godišnja čelnica Stranke Zelenih Annaelena Baerbock i ona će postati prva dama na toj funkciji u Njemačkoj. Ona je zastupnica u njemačkom parlamentu od 2013. godine, a riječ je o gimnastičarki koja je u tri navrata osvajala treća mjesta na nacionalnim prvenstvima.

Drugi čelnik Stranke zelenih Robert Habeck preuzet će funkciju ministra ekonomije i zaštite klime, kao i funkciju zamjenika kancelara Njemačke. Habeck je 52-godišnjak koji se bavi i književnošću, a obnašao je funkciju njemačkog ministra poljoprivrede i okoliša.

Lider FDP-a Christian Lindner u novoj njemačkoj vladi će preuzeti funkciju ministra finansija. Riječ je o 42-godišnjem konsultantu privatnih kompanija.

Novi ministar zdravstva Njemačke biće SPD-ov Karl Lautebach, a na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke dolazi Nancy Faeser koja će postati prva žena na toj funkciji.

Bivša ministrica pravde Christine Lambrecht biće nova ministrica odbrane Njemačke, a riječ je o 56-godišnjoj političarki koja je članica Bundestaga još od 1998. godine.

Hubertus Heil će i u novoj njemačkoj vladi biti ministar rada i socijalnih poslova, a nova ministrica za izgradnju biće 45-godišnja Klara Geywitz.

Aktuelna ministrica okoliša Svenja Schulze preuzet će funkciju ministrice ekonomske saradnje i razvoja Njemačke, a 40-godišnja Anne Spiegel će biti nova ministrica za porodicu, stare, žene i omladinu.

Bivši čelnik Stranke zelenih Cem Ozdemir biće novi njemački ministar poljoprivrede i prehrane, dok će nova ministrica okoliša biti Steffi Lemke.

Volker Wissing iz FDP-a će biti novi ministar transporta, a novi ministar pravde je njegov stranački kolega Marco Buschmann. Bettina-Stark-Watzinger biće nova ministrica obrazovanja.

Funkciju šefa kabinet kancelara Olafa scholza obnašat će jedan od njegovih najbližih saradnika Wolfgang Schmidt.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.