Vijesti

reakcija stranke

Nikšić: SDP ne odustaje od provođenja svih presuda iz Strazbura

06/12/2021
Foto: SDP.ba

Predsjednik Nikšić je u razgovoru o posljednjim aktivnostima uputio ambasadora Waltmansa o diplomatskoj inicijativi koju SDP BiH poduzima u parlamentarnim institucijama, kao i u diplomatskim krugovima u EU

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić ugostio je danas u prostorijima stranke u Sarajevu ambasadora Kraljevine Holandije Jana Waltmansa.

Predsjednik Nikšić je u razgovoru o posljednjim aktivnostima uputio ambasadora Waltmansa o diplomatskoj inicijativi koju SDP BiH poduzima u parlamentarnim institucijama, kao i u diplomatskim krugovima u EU.

Kako je saopćeno iz SDP-a, Nikšić je iskoristio priliku da prezentira stavove SDP BiH, koji slijede najbolje prakse evropske stečevine o ljudskim pravima, te da u skladu sa tim djeluje i na razgovorima koji se ovih dana vode sa predstavnicima međunarodne zajednice vezane za izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH.

Rečeno je kako SDP ne odustaje od provođenja svih presuda u Strazburu, jednakog prava glasa, kao i da insistira na većoj transparentnosti u glasačkom procesu.

Ambasador Kraljevina Holandije Waltmans je istaknuo kako Holandija zagovara reforme izbornog sistema i Ustava BiH koji će ispoštovati sve presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, zadovoljiti sve standarde iz EU mišljenja, ODIHR i GRECO preporuke.

Waltmans je također naglasio da reforme ne trebaju dovesti do novih etničkih podjela u BiH, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.