Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Yahoo planira smanjiti broj zaposlenika za 10 posto

yahoo sjediste

Internet kompanija Yahoo planira smanjiti broj zaposlenika za barem 10 posto, a taj bi proces mogla pokrenuti već ovoga mjeseca, piše Business Insider pozivajući se na svoje izvore.

Otpuštanje, u sklopu kojeg će više od 1.000 ljudi napustiti tog tehnološkog diva, obuhvatiti će medijsko poslovanje Yahooa, evropsko poslovanje i grupu tehnoloških platformi, objavio je taj list. Tom potezu prethodilo je pismo investicijske kompanije Starboard Value LP-a, kojim je povećan pritisak na Yahoo, odnosno izvršnu direktoricu Marissu Mayer.

Naime, u Starboardu smatraju da Mayer i njen tim moraju otići, iako u samom pismu nije navedeno njeno ime. Ta investicijska kompanije je zaprijetila provođenjem promjena u Upravi ako dionice Yahooa nastave gubiti na cijeni.

Glasnogovornica Yahooa Rebecca Neufeld kazala je da će kompanija objaviti detalje plana o otpuštanjima uoči objave poslovnih rezultata za četvrto tromjesečje kasnije tokom mjeseca.
Starboard, zajedno s ostalim dioničarima, traži od Yahooa da izdvoji azijsku imovinu, uključujući udjele u kineskom internet kompaniji Alibaba Group Holding i kompaniji Yahoo Japan, te provede hitnu prodaju temeljnog poslovanja, uključujući poslovanja vezanog za pretraživanje i oglašavanje.

No, Yahoo se tome opire, a umjesto toga se zalaže za odvajanje osnovne djelatnosti, što je proces koji bi mogao potrajati najmanje godinu dana.