Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH-Gas podržao inicijativu za smanjenje cijene plina za 15 posto

bh-gas

Uprava kompanije BH-Gas d.o.o. Sarajevo podržala je inicijativu ministra energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermina Džindića za smanjenje cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Napominju kako je BH-Gas jedno od rijetkih javnih preduzeća koje je snizilo cijenu energenta u posljednjih 20 godina.

“Kao društveno odgovorno preduzeće želimo podržati inicijativu ministra Džindića i vlastitim primjerom podstaći i druge kompanije u lancu – KJKP Sarajevogas i Toplane Sarajevo da krenu istim putem te da i krajnji korisnici, građani Sarajeva osjete benefite našeg dosadašnjeg truda i poteza koje smo povukli. Nažalost prethodna smanjenja cijene gasa nisu prema građanima imala efekta, budući da su popraćena povećanjem cijene grijanja za građane Sarajeva”, saopćeno je iz BH-Gasa.

Iz kompanije su poručili kako očekuju i dalje punu podršku ministra Džindića kako bi se osigurala lančana reakcija snižavanja cijena od strane kompanija u vlasništvu kantona.

Napomenuto je i kako KJKP Sarajevogas na dan 7. januara BH-Gasu za uredno isporučeni prirodni gas duguje 69.596.554,63 KM plus 15.795.511,15 KM obračunatih zakonskih zateznih kamata.

“Kantonalna preduzeća moraju konačno shvatiti da moraju platiti za potrošeni prirodni gas koji naplaćuju od građana Sarajeva. Ovo je jako bitno, uzimajući u obzir činjenicu da smo suočeni sa mogučnošću da dođe do enormnog povećanja troškova transporta gasa za evropske zemlje, zbog rusko-ukrajinskog sukoba. Imajući u vidu sve navedeno Uprava BH-Gasa je spremna ponuditi najnižu cijenu prirodnog gasa, bez ikakve zarade samo sa pokrivanjem troškova poslovanja kako bi u ovom izuzetno teškom vremenu pomogli građanima”, navodi BH-Gas.

Resorno federalno ministarstvo je predložio da nova cijena gasa za domaćinstva od 1. januara bude snižena za 15 posto, što znači da bi cijena za 1.000 kubnih metara iznosila 550 KM umjesto sadašnjih 640 KM.