Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za informatizaciju šumarstva u FBiH iskorištena trećina sredstava

aleja drvored333

Iz tekuće rezerve Vlade Federacije BiH odobreno je 95.000 KM za korištenje modernih IT tehnologija u šumarstvu, te je do kraja 2016. godine završena javna nabavka usluga za izradu Pojmovnika, Šumarskog rječnika i Šifrarnika u oblasti Standardi informacionog sistema šumarstva FBiH i javna nabavka potrebne računarske opreme, za koje je izdvojeno 33.051,33 KM.

Ostatak sredstva od 61.948,67 KM vraćeno je u budžet Federacije BiH, potvrđeno je Feni iz Sektora za šumarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Nepostojanje zakona o šumama FBiH otežava stvaranje uvjeta za održivo upravljanje i gospodarenje šumama, kao i provođenje svih mjera i aktivnosti na uspostavi i razvoju informacionog sistema šumarstva (ISŠ).

Korištenje modernih IT tehnologija u šumarstvu podrazumijeva racionalizaciju, integraciju i optimizaciju odlučivanja u sektoru šumarstva i lovstva, te razmjenu i sintetiziranje informacija među institucijama šumarstva i sa svim ostalim domaćim i međunarodnim institucijama i interesnim skupinama.

Informatizacijom šumarstva i uspostavom ISŠ-a osigurale bi se neophodne informacije o stanju i promjenama šumskog fonda za potrebe planiranja, praćenja stanja i izvještavanja.

– Uspostavom informacionog sistema doprinosi se smanjenju obima nezakonitih aktivnosti u šumama, uspostavljanju dobrih praksi upravljanja i planiranja, certifikacije šuma, a ISŠ je od važnosti i kao pomoć u priremanju BiH za integraciju s EU – istakli su uposlenici Sektora za šumarstvo.

Sugerišu da se moraju kreirati rješenja, koja će zadovoljiti potrebe dobro informatiziranih subjekata, kao i onih subjekata kod kojih je informatizacija tek u začetku.

Za razvoj i uspostavu informacionog sistema od prioritetne važnosti je, kažu, razina praktične obučenosti operativnog kadra u sektoru šumarstva, kao i spremnost i sposobnost rukovodećeg kadra da uoči i prepozna potrebu njegovog kreiranja i razvoja.

Inače, u oblasti šumarstva FBiH djeluje veći broj subjekata, različite razine organiziranosti i ekipiranosti, kojima su i ciljevi djelovanja različiti.

– Unatoč veoma heterogenim razvojnim postignućima u informatizaciji poslovnih procesa različitih subjekata, dosadašnjim aktivnostima na svim razinama omogućena je uspostava platforme, uz koju bi bilo moguće pokretanje određenih aktivnosti na minimalno potrebnoj informatičkoj integraciji šumarskih djelatnosti – navode iz Sektora za šumarstvo.

Nacrtom zakona o šumama (članom 57.) predviđeno je da Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva upravlja informacionim sistemom u šumarstvu, a da nadležni federalni ministar donese pravilnik o obliku i sadržaju, načinu upravljanja, održavanja i korištenja informacionog sistema, kao i načinu unosa informacija i izvještaja.