rs

Za mjesec zaradio 520 prosječnih plata

novac

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da pomenuti vrtoglavi mjesečni iznosi od blizu pola miliona maraka najvjerovatnije predstavljaju otpremnine

Najveća primanja u Republici Srpskoj tokom prošle godine imao je jedan Banjalučanin zaposlen u finansijskom sektoru kojem su samo za mjesec na račun legle 466.783 marke.

Vrtoglavi iznos od skoro pola miliona maraka taj Banjalučanin je, kako pokazuju podaci Poreske uprave RS, dobio u februaru prošle godine. Računicom dolazimo do podatka da je tako za mjesec zaradio 520 prosječnih plata u Republici Srpskoj. Prosječna plata je u februaru ove godine iznosila 896 maraka.

Na drugom mjestu po visini primanja takođe je Banjalučanin, kojem je na račun uplaćeno 459.390 maraka, a zaradio ih je, kao i njegov sugrađanin, u finansijskom poslovanju.

Tako su njih dvojica zajedno zaradili 926.173 marke, odnosno 1.033 prosječne plate. Treće mjesto na listi najvećih primanja zauzeo je Banjalučanin u sektoru aktivnosti sa nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih aktivnosti kojem je poslodavac uplatio 61.514 maraka.

I četvrto i peto mjesto na listi najvećih primanja zauzeli su Banjalučani, i to u oblasti finansijskog poslovanja i sa mjesečnim primanjima od po 54.783 marke.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da pomenuti vrtoglavi mjesečni iznosi od blizu pola miliona maraka najvjerovatnije predstavljaju otpremnine, a ne redovne prihode. Međutim, isplaćena mjesečna primanja od 60.000 ili 50.000 maraka nisu, kako ističe Pavlović, rijetkost i uglavnom predstavljaju rezultat uspješnog poslovanja stranih firmi i banaka.

“Imamo, na primjer, strane banke koje posluju na našem terenu i prave menadžerske ugovore. Te banke svoje menadžere nagrađuju za ostvarene milionske promete i poslove koje uspiju da sklope”, objašnjava Pavlović.