Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za obnovljive izvore energije 47,5 miliona eura povoljnih njemačkih kredita

Christian Hellbach

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach potpisali su danas u Sarajevu ugovor o finansijskoj saradnji u vrijednosti 48 miliona eura.

Bevanda je izjavio da je na temelju ovog ugovora omogućeno povlačenje 47,5 miliona eura kroz povoljne kredite, kao i još 500.000 eura grant sredstava, od čega će 52 posto biti alocirano na FBiH, a 48 posto na RS.

Pojasnio da će ovim sredstvima biti kreditirani projekti u oblasti poticaja razvoja hidroenergije i drugih obnovljivih izvora energije, dok se grant sredstva odnose na popratne mjere za projekt “Vodoopskrba i uklanjanje otpadnih voda u BiH”.

Bevanda je zahvalio vlastima SR Njemačke koje su dosad na ovaj način BiH odobrile oko 600 miliona eura, od čega je nešto manje od 100 miliona eura grant sredstava.

Ambasador Hellbach je rekao da Njemačka kroz ove projekte želi pružiti podršku Bosni i Hercegovini da još bolje iskoristi svoj ogromni energetski potencijal, te istakao je da nije riječ o pomoći budžetima, već o sredstvima koja mogu biti iskorištena samo za konkretne projekte.