Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH

Za pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima 60 miliona KM

vlada fbih

Na današnjoj sjednici podržane su inicijative da kreditnim zaduženjima od po 300 miliona eura kod EBRD-a i EIB-a budu osigurana sredstva za izgradnju dionice Ovčari – Mostar sjever, a kreditnim zaduženjem kod EBRD-a od 50 miliona eura budu osigurana sredstva za dionicu Mostar sjever – Mostar jug

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19, donijela Uredbu o mjerama finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH, kojom je za ove namjene osiguran iznos od 60 miliona KM, javlja Anadolu Agency (AA).

“Cilj dodjele ove finansijske pomoći korisnicima je očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije. Finansijska sredstva za provedbu ove uredbe su osigurana u Budžetu FBiH za 2021. godinu na razdjelu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Korisnici finansijske pomoći će koristiti sredstva kao refundaciju već isplaćenog dijela bruto plata za uposlene, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike za razdoblje od 1. avgusta 2020. do 31. jula 2021. godine.

Ukupan iznos pomoći po jednom korisniku za obrte i ostale samostalne djelatnosti iznosi maksimalno 30.000 KM.

Federalna vlada je usvojila 270.000 KM vrijedan Program utroška dijela sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućeg transfera “Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima” utvrđenog Budžetom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Ovaj iznos će korisnicima biti isplaćen kao nepovratna (grant) sredstva.

Finansijska sredstva od 50.000 KM raspodijeljena su s pozicije subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima, a 220.000 KM osigurao je UNDP kao donatorska sredstva, a na osnovu sporazuma između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i UNDP-a za projekt “Digitalna transformacija MSP-a u FBiH”. Svrha ovog projekta su poticanje razvoja digitalne ekonomije u FBiH kroz provedbu mjera podrške za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća, zatim jačanje konkurentnost i poticanje rasta MSP-a, te njihova otpornost na krizu izazvanu COVID-19.

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom je odobrila Rudniku uglja Kreka Tuzla, Rudniku mrkog uglja Kakanj, Rudniku mrkog uglja Breza, Rudniku mrkog uglja Zenica d i Rudniku mrkog uglja Abid Lolić Travnik – Bila za uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje 73 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje iznos od 2.249.812,03 KM, te za 47 radnika kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od 1.967.337,60 KM.

Federalno ministarstvo finansija upoznalo je Vladu FBiH sa informacijom o zajmovima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske investicijske banke (EIB) i komercijalnih banaka radi financiranja izgradnje autoceste od Ovčara do Mostara jug na Koridoru 5c.

Iz kreditnih sredstava EIB-a i EBRD-a vršilo bi se financiranje izgradnje dionica od Ovčara do Mostara sjever u ukupnoj dužini od oko 35 kilometara. Obje banke su već dostavile pisma namjere kojim iskazuju svoju zainteresiranost za financiranje projekta koji se se sastoji od tri dionice i to Ovčari – ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i tunel Prenj – Mostar sjever.

Podržane su inicijative da kreditnim zaduženjima od po 300 miliona eura kod EBRD-a i EIB-a budu osigurana sredstva za izgradnju dionice Ovčari – Mostar sjever.

Vlada je podržala i inicijativu da kreditnim zaduženjem kod EBRD-a od 50 miliona eura budu osigurana sredstva za dionicu Mostar sjever – Mostar jug.

“Federalna ministarstva financija, te prometa i komunikacija, kao i JP Autoceste Federacije BiH Mostar će u timove za pregovore o ovim kreditnim aranžmanima imenovati ovlaštene predstavnike, a konačne odluke o zaduženjima bit će donesene po okončanju pregovora sa EBRD-om i EIB-om i utvrđivanju konačnih uvjeta kreditnih zaduženja, po kojima će krajnji dužnik biti JP Autoceste Federacije BiH Mostar”, navodi se u saopštenju.

Vlada FBiH se upoznala sa izvještajem o dugu za treći kvartal 2021. godine, koji će biti objavljen na web stranici Federalnog ministarstva finansija, te upućen Parlamentu FBiH radi informiranja.

Tokom ovog perioda su, po osnovu vanjskog duga, bile angažirane 59.000.423 KM, a na ime glavnice i kamate isplaćeno je 123.764.192 KM.

“Vanjski dug je na kraju trećeg kvartala iznosio 5.105.687.441 KM ili 3.042.272.323 dolara. Nominalni iznos vanjskog duga, izražen u dolarima, na kraju trećeg kvartala, u odnosu na prethodni, manji je za 43.526.839 dolara ili 1,41 posto”, navodi se u saopštenju.