Parlament FBiH

Poslanici će Kriznom štabu dostavljati pismeno pitanja o epidemiološkoj situaciji

parlament fbih

Predsjednica Kluba DF-a Alma Kratila skrenula je pažnju da manji broj prijavljenih u diskusiji po ovoj tački ne znači manje interesovanje za Informaciju o epidemiološkoj situaciji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH primio je k znanju Informaciju o epidemiološkoj situaciji.

Predsjednica Kluba DF-a Alma Kratila skrenula je pažnju da manji broj prijavljenih u diskusiji po ovoj tački ne znači manje interesovanje za Informaciju o epidemiološkoj situaciji.

– Na Kolegiju je podržan stav da ćemo u narednom periodu pismeno dostavljati pitanja Kriznom štabu kako bi nam dali pravovremene odgovore o epidemiološkoj situaciji. Nosilac aktivnosti za razmatranje Informacije bi svakako trebao biti Odbor za zdravstvo – istakla je Kratina.

Poslanica Kluba Stranke demokratske akcije Belma Pojskić osvrnula se na rok važnosti vakcina navodeći da se ne smije dozvoliti da jedna vakcina propadne jer je istekao rok važenja.

– Potreban je aktivan pristup u vakcinaciji stanovništva formiranjem mobilnih timova koji će odlaziti u gradove i sela i tu vršiti vakcinaciju djece. Trend je povećanja oboljevanja djece školskog uzrasta i treba planirati njihovu vakcinaciju – kazala je Pojskić.

Poslanik Kluba SDA Asim Kamber ukazao je da su mjere, koje je donijela Vlada i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, sveobuhvatne, ali je, kako kaže, pitanje da li će se provoditi.

– Molim kantonalne vlade da ozbiljno isčitaju mjere Vlade i Kriznog stožara i provode ih u skladu sa svojim nadležnostima – istakao je Kamber.