Biznis

cijene

Za pun rezervoar goriva građani BiH moraju da rade dva dana, u Njemačkoj šest sati

15/02/2021

Za 50 litara goriva grašani BiH rade nešto više od 16 sati

Za pun rezervoar goriva u BiH mora da se radi oko 16 sati ili dva radna dana, u Sloveniji vozači mogu da napune svoje automobile poslije samo jednog dana rada ili nešto manje od osam sati, dok je Nijemcima potrebno još manje, odnosno oko šest sati rada.

Uprkos značajnim varijacijama na tržištu nafte, ali i obrtima koje je na tržište rada donijela pandemija korona virusa, brojke pokazuju da nije bilo značajnih promjena kada je riječ o količini uloženog rada potrebnog za tankovanje “do vrha”, bar kada je riječ o zemljama regiona.

Blic Biznis je do ove računice došao uzimajući u obzir aktuelne prosječne plate i cijene goriva u regionu i Evropi.

Naime, za 50 litara benzina, koliki je prosječan kapacitet rezervoara u automobilima, građani Srbije moraju da plate 57,8 eura, a oni koji voze “dizelaše” nešto više od 61 eura. Sa prosječnom platom od 512 eura i podrazumijevanim osmosatnim radnim vremenom, oni zarađuju 2,9 eura na sat, a to znači da im je za pun rezervoar potrebno skoro 20 sati rada, odnosno dva i po radna dana. Ako troše dizel, trebaće im i sat vremena više.

Slično vrijeme na poslu moraju da provedu i građani Crne Gore i Sjeverne Makedonije, ako žele da napune svoje rezervoare. Pošto je prosječna plata u Crnoj Gori 525 eura, a za 50 litara benzina potrebno je 57 eura, to znači da Crnogorci treba da rade 19 sati. Makedonci imaju platu od 454 eura, pa za pun rezervoar koji ih košta 51 euro na poslu provode oko sat vremena više.

Nešto kraće moraju da rade vozači u Bosni i Hercegovini pošto je prosječna plata nešto niža nego u Srbiji – 491 euro, ali je i benzin jeftiniji, pa je za pun rezervoar potrebno oko 45 eura. To znači da za 50 litara goriva grašani BiH rade nešto više od 16 sati.

Gorivo u Hrvatskoj je najskuplje među zemljama bivše Jugoslavije, pa je za tankovanje “do vrha” u ovoj zemlji potrebno 62 eura. Ipak, sa prosječnom platom od oko 890 eura, odnosno satnicom od pet eura, hrvatski vozači mogu da napune svoje automobile za 12 sati rada, odnosno jedan i po radni dan.

U ovoj računici najbolje su prošli građani Slovenije koji imaju najveće prosječne plate – oko 1.200 eura, pa za pun rezervoar koji ih košta 51,6 eura moraju na poslu da provedu oko 7,7 sati, dakle manje od jednog radnog dana.

U znatno boljoj poziciji su vozači u Njemačkoj u kojoj je prosječna cijena goriva 1,37 eura, a prosječna plata oko 2.000 eura. Matematika je jasna – za pun rezervoar moraju da izdvoje 69 euro, a to znači da bi trebalo da rade samo oko šest sati.

Gorivo u Srbiji poskupjelo je u posljednjih mjesec dana oko šest dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 140 do 142 dinara, a dizel za 148 do 150 dinara. Poslije novogodišnjih i božićnih praznika, sredinom januara, benzin je koštao oko 135 dinara, a litar dizela oko 141 dinara.

Najjeftinije gorivo toče vozači u Bosni i Hercegovini, gdje litar benzina košta 0,89 eura, a dizela 0,88 eura, koliko košta i dizel u Sjevernoj Makedoniji. Bezolovni benzin je nešto skuplji i košta 1,02 eura.

U Hrvatskoj je gorivo u blagom rastu, pa se litar benzina popeo na 1,24 eura, a dizela na 1,20 eura, dok u Sloveniji benzin košta 1,03 eura, a dizel 1,09.

Benzin u Crnoj Gori košta 1,13 eura po litru, dok je dizel oko jednog eura (1,020).

Komentari

Autor: SrpskaInfo.com

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.