Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lideri imaju vlastite agende

Prije pet godina Čović predao zahtjev za članstvo BiH u EU, od tada samo prazna obećanja i blokade

covic, koenders, moghereini

Uprkos činjenici da smo kod ispunjavanja 14 prioriteta u određenom ćorsokaku, Čović je optimističan, pa je danas objavio kako 2021. može biti još jedna godina EU integracija

Na današnji dan, prije tačno pet godina, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, ministru vanjskih poslova Holandije Bertu Koendersu, zemlje koja je predsjedavala EU, predao je aplikaciju za članstvo u Uniji. Tom činu prisustvovala je i tadašnja visoka predstavnica EU Federica Mogherini.

Piše: A. DUČIĆ

Desilo se to, dakle, 2016. godine, a sam Čović koji je rekorder po davanju optimističnih najava o članstvu BiH u EU, izjavio da će BiH sigurno u 2017. godini, dobiti kandidatski status. To se, znamo svi, nije desilo. U godinama koje su slijedile bilo je sličnih „optimističnih“ najava od više političkih aktera, ali pomaka nema.


Zašto? Jer su ovdašnji politički lideri isuviše bili zauzeti provođenjem vlastitih agendi, koji se, suštinski, kose sa vanjskopolitičkim ciljem BiH odnosno članstvom u EU. Te agende odnose se ovladavanje što je više moguće resursa ove države, a sve pod plaštom nacionalnih interesa.

Mnogo šansi je propušteno, pa je Evropska komisija 29. maja 2019. usvojila, potpisala i zapečatila Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvu u EU u kojoj stoji da bez tih ispunjenih 14 prioriteta (oblasti su demokratija/funkcionisanje, vladavina, prava, osnovna prava i javna uprava) ne možemo započeti pregovore za članstvo. A pregovore može započeti samo onaj koji je kandidat.

Uprkos činjenici da smo i kod ispunjavanja navedenih 14 prioriteta u određenom ćorsokaku, Čović je optimističan, pa je danas objavio kako 2021. može biti još jedna godina EU integracija.


-Dobivanje statusa kandidata oslanja se na provedbu sporazuma za Mostar, na izmjenama Izbornog zakona kako bi se osigurala puna jednakost konstitutivnih naroda i napredak u provedbi ključnih prioriteta. Politički dijalog i poštovanje konstitutivnih naroda i njihovih prava i dalje su presudni za osiguravanje stabilnosti kao preduvjeta za napredak. Pozivam političke predstavnike i stranke u BiH da sarađuju u ovim pitanjima za naš put prema EU – ponovio je danas Čović, inače aktuelni dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH svoje poznate stavove.

U međuvremenu, EU čeka na formiranje nove Federalne vlade koju je zakočio HDZ, usvajanje niza krucijalnih zakona poput onih o javnim nabavkama, sukobu interesa, te o VSTV-u, te konačno odlučniju borbu protiv sistemske korupcija i mnogo štošta.