Vlada RS - MMF

Za puni efekt reformi potrebno novo Vijeće ministara BiH

vashington_vladars

U delegaciji su pomoćnici ministra finansija Milorad Đurđević i Jelena Popović, šef Kabineta i savjetnik predsjednika Vlade Željko Đurić i Dalibor Tomaš

Ekonomski pokazatelji su kontinuirano pozitivni i Republika Srpska ima solidnu osnovu da ciljeve definisane u Programu ekonomskih reformi u srednjoročnom periodu uspješno realizuje, ali za njen puni efekt neophodno je da što prije bude formirano Vijeće ministara BiH.

Ovo su istakli članovi delegacije Vlade RS-a tokom razgovara u okviru proljetne Skupštine Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Vašingtonu, sa šefom Misije MMF-a u BiH Martinom Petrijem.

-Ključne oblasti na koje smo fokusirani u narednom periodu, a u kojima su već primjetni pomaci, su jačanje konkurentnosti i produktivnosti privrede, uz istovremenu borbu protiv sive ekonomije. Radit ćemo na održivosti zdravstvenog sistema, efikasnijem javnom sektoru, poboljšanju demografske slike, evropskim integracijama i tehnološkom napretku RS – istaknuto je prilikom sastanka sa delegacijom MMF-a, saopćeno je danas iz Ministarstva finansija RS-a.

U delegaciji su pomoćnici ministra finansija Milorad Đurđević i Jelena Popović, šef Kabineta i savjetnik predsjednika Vlade Željko Đurić i Dalibor Tomaš.

U toku službene posjete Vašingtonu, delegacija Vlade RS-a danas će razgovarati sa Sirilom Milerom, regionalnim potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju.