Za tri mjeseca u Njemačkoj i Sloveniji zaposlilo se više od 1.100 bh. građana

nezaposlenost

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u mjesecu septembru posredovala je pri zapošljavanju 148 osoba u Sloveniji i Njemačkoj. Nešto više je bilo zainteresiranih za rad u Njemačkoj 90 bh. državljana, a u Sloveniji 58 osoba, piše bh. novinska agencija Patria.

Trend masovnih odlazaka iz BiH još uvijek je poražavajući, naročito mladog i obrazovanog kadra. U samo posljednja tri mjeseca u Njemačku i Sloveniju otišle su raditi 1.124 osobe. Niko ne zna tačan broj onih koji idu iz BiH i snalaze se u drugim državama.

Na ovu činjenicu konstantno upozorava i poslanik Senad Šepić kazavši da nikada nije usvojena njegova inicijativa da se o ovoj problematici raspravlja u Parlamentu BiH.

Ovakav stav dijele i međunarodni zvaničnici, ali vlasti ostaju nijeme. Tako je na ovaj zabrinjavajući trend upozorila danas i ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann koja je kazala da se mora zaustaviti odliv bh. građana i najaktivnijeg stanovništva – mladih.

Val iseljavanja bh. građana uskoro će se mjeriti s onim za vrijeme agresije na BiH. Prema nekim projekcijama BiH bi u narednoj godini moglo napustiti još 100.000 građana. Politički analitičar Almir Terzić navodi da odlaze mladi ljudi, osobe koje imaju posao što je haotično.

Iako i federalni premijer Fadil Novalić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović neumorno ponavljaju priču da je za 17 mjeseci zaposleno 25.000 u realnom sektoru i da se smanjuje nezaposlenost niko od njih dvojice ne navodi koliko ljudi u isto vrijeme odlazi iz BiH te da se i na taj način smanjuje broj nezaposlenih.

Zvanična statistika ipak ne ide u prilog tvrdnjama Izetbegovića i Novalića pa je prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH krajem avgusta bilo 520.565 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja. U odnosu na juli došlo je do povećanja od 500 nezaposlenih osoba.

Prema evidenciji Agencije u avgustu se nezaposlenost povećala u Federaciji BiH za 1.748 osoba dok se smanjila u Republici Srpskoj za 1.146 osoba i u Brčko distriktu BiH za 102 osobe. U avgustu su ukupno 17.062 osobe brisane sa evidencija službi zapošljavanja. Od ovog broja zaposleno je 10.698 osoba. Postavlja se pitanje šta je za razlikom između broja zaposlenih i broja brisanih za evidencije.

Istovremeno je za 9.436 osoba prestao radni odnos, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 6.746 novih radnika što pokazuje nesrazmjer između broja nezaposlenih i novih zapošljavanja.