Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prodanović: Cilj SNSD-a je konsolidacija lokalnih vlasti

BiH

Lazar Prodanovic

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović je, gostujući u političkom magazinu “Otisak”, kazao da je SNSD zabilježio očekivan rezultat u RS-u, iako je uvijek puno teže organizirati općinske izbore nego lokalne, jer je veliki broj kandidata za skupštine i načelnike.

– Cilj SNSD-a nije ulazak u državnu vlast nego konsolidacija lokalnih vlasti i da ih učinimo stabilnim – kazao je Prodanović.

Po njegovim riječima, 2014. su smatrali da većinu trebaju činiti stranke koje imaju vlast na nivou entiteta, „jer je to puno lakše kod donošenja odluka, što se pokazalo sa koalicijom za promjene na državnom nivou“.

Govoreći o socijaldemokratskim strankama u BiH, Prodanović je naveo kako smatra da je greška to da nije bilo dovoljno saradnje sa strankama koje su socijaldemokratske orjentacije, te da je tu „cijenu platio SDP“.

– Narodnjačke partije su to uradile i imale su od toga koristi, prije svega kod izbora članova Predsjedništva. Nažalost, SDP je konstantno radio da SNSD nema status u Socijalističkoj internacionali, ali je zbog toga i on na gubitku – smatra Prodanović.