Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada fbih

Za Željeznice Federacije BiH 30 miliona KM

Željeznice FBiH
Foto: Željeznice FBiH

Korisnicima transfera sredstva će se doznačavati u jednakim mjesečnim iznosima

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, danas je donijela dvije odluke kojim se za Javno poduzeće “Željeznice Federacije BiH” Sarajevo iz Proračuna Federacije BiH za 2024. godinu osiguravaju sredstva u ukupnom iznosu od 30 miliona KM.

Prvom odlukom usvaja se Program utroška sredstava tekućeg transfera „Subvencije javnim poduzećima – Transfer željeznicama Federacije BiH“, utvrđenog ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, u ukupnom iznosu od 24.500.000 KM, navodi se u priopćenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Od tog iznosa, Željeznicama FBiH bit će raspoređeno 24.000.000 KM, i to za financiranje održavanja željezničke infrastrukture (21.900.000 KM), za sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog putničkog prometa (2.000.000 KM), te za sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog kombiniranog prometa (100.000 KM). Iznos od 500.000 KM namijenjen je za sudjelovanje Federacije BiH u financiranju Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije.

Svrha programa je provođenje Zakona o financiranju željezničke infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombiniranog prometa po kojem Federacija BiH financira održavanje željezničke infrastrukture, te sufinancira željeznički putnički i kombinirani promet. Također, financira rad Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije Sarajevo po Sporazumu između Federacije BiH i Republike Srpske o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije kao dijela transportne korporacije.

Mjesečni iznosi

Korisnicima transfera sredstva će se doznačavati u jednakim mjesečnim iznosima. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će periodično dostavljati izvještaj o doznačenim sredstvima prema krajnjem korisniku, dok će namjenski utrošak sredstava korisnici dokazivati po završetku proračunske godine.

Drugom danas donesenom odlukom JP Željeznice Federacije BiH dodijeljena su sredstva u iznosu od 6.000.000 KM na ime izmirenja obaveza po Zakonu o financijskoj konsolidaciji za 2024. godinu. Ova sredstva utvrđena su u Proračunu FBiH za 2024. godinu u okviru subvencija javnim poduzećima, a transfer za izmirenje obaveza će se u skladu sa ovim zakonom dodijeliti Željeznicama FBiH za namjenu plaćanja obaveza prema Federalnom zavodu MIO.

Kako je obrazloženo, razlog za donošenje odluke je provedba zakonske odredbe po kojoj je Federacija BiH uzela obvezu provođenja financijske konsolidacije JP Željeznice FBiH s ciljem osiguranja financijske održivosti i stabilnosti poslovanja ovog privrednog društva.

Korisniku transfera sredstva će se doznačavati po ispostavljenim fakturama za iznose koje su uplatili prema Federalnom zavodu MIO i koji su bili predmet Zakona o financijskoj konsolidaciji JP “Željeznice FBiH” Sarajevo za period od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2012. godine. Željeznice FBiH će za visinu dodijeljenih sredstava povećati učešće državnog kapitala i o tome informirati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.