Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mart je bio deseti uzastopni mjesec sa rekordnom temperaturom

neradni dan
FOTO: Pixsell
Ilustracija

Martovski rekord je oboren samo za 0,1C, ali je širi trend ono što je alarmantnije, rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora C3S

Evropski klimatski monitor saopćio je u utorak da je mart bio najtopliji u historiji i deseti uzastopni mesec historijskih vrućina, pri čemu je temperatura na površini mora takođe dostigla “šokantan” novi maksimum.

To je posljednja crvena zastava u godini koju su već obilježili klimatski ekstremi i sve veće emisije stakleničkih plinova, što je podstaklo nove pozive za bržim djelovanjem za ograničavanje globalnog zagrijavanja.

Svaki mjesec od juna 2023. nadmašio je svoju oznaku “najtoplijeg ikad” – a mart 2024. nije bio izuzetak.

Evropska služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) saopćila je da je mart globalno bio 1,68 stepeni Celzijusa topliji od prosječnog marta između 1850. i 1900. godine, referentnog perioda za predindustrijsku eru.

Martovski rekord je oboren samo za 0,1C, ali je širi trend ono što je alarmantnije, rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora C3S.

Ogromni dijelovi planete u martu su izdržali iznadprosječne temperature, od dijelova Afrike do Grenlanda, Južne Amerike i Antarktika.

Ne samo da je to bio deseti uzastopni mjesec koji je oborio svoj toplinski rekord, već je i najtopliji 12-mjesečni period u knjigama – 1,58C iznad predindustrijskog prosjeka.