Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pariz

Macron upozorio Vučića: Sve ono što je sadržano u Briselskom sporazumu Srbija mora ispuniti

vucic macron
FOTO: Instagram
Vučić i Macron

Francuski šef države se osvrnuo i na pitanje Kosova, istaknuvši da je to “obećanje i zalog za budućnost regije”, te da se sve ono što je sadržano u Briselskom sporazumu, postignutom prije godinu dana uz posredovanje EU-a, mora ispuniti

 Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da Srbija ne treba sumnjati u namjeru Evrope da je primi u svoje okrilje, ali i podsjetio na obveze Beograda u dijalogu s Prištinom, obećavši podršku Francuske da sve obveze preuzete Briselskim sporazumom prije godinu dana budu ispunjene.

Macron je, u zajedničkom obraćanju sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem istaknuo važnost da Srbija nastavi s konkretiziranjem svog izbora i evropskog puta, usklađujući svoja stajališta s evropskim.

Francuska Srbiji “uvijek bila najbliža u Evropi”

Vučić boravi u dvodnevnom posjetu Francuskoj, a razgovoru s Macronom prethodilo je u ponedjeljak potpisivanje memoranduma o razumijevanju između srbijanske vlade i francuske elektroenergetskog sistema kojim se stvaraju uvjeti za strateško partnerstvo u procjeni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.

Macron je rekao da redovnost kontakata svjedoči o bilateralnim vezama i važnosti koju pridaje odnosima Srbije i Francuske.

“U srcu našeg partnerstva je pristupanje Srbije EU i uloga Francuske u Uniji. Dok ukrajinski rat ulazi u treću godinu, mi pokušavamo ujediniti našu Evropu i članstvo Srbije je u našem interesu”, rekao je Macron, naglasivši da to “nije nametnut proces, već slobodan izbor”.

Francuski šef države se osvrnuo i na pitanje Kosova, istaknuvši da je to “obećanje i zalog za budućnost regije”, te da se sve ono što je sadržano u Briselskom sporazumu, postignutom prije godinu dana uz posredovanje EU-a, mora ispuniti.

Istodobno, Macron je naglasio kako je važno i da svi sudionici napada u Banjskoj krajem prošle godine, kada je ubijen jedan kosovski policajac i trojica Srba iz paravojne jedinice, budu privedeni pravdi.

Vučić je, uzvraćajući Macronu, rekao da je Francuska Srbiji “uvijek bila najbliža u Evropi” i da se na nju uvijek računalo, te da se uvijek mogla osloniti na Francusku i njena predsjednika Macrona kada je “imala neku muku” jer je uvijek bio spreman saslušati “iako često nije bio suglasan s tim što bi čuo”.

On je zahvalio ne samo na velikoj podršci na evropskom putu, već i na zaštiti “kad to nije bilo lako”.

Osvrnuvši se na Macronovu ocjenu u vezi dijaloga s Kosovo da su “obje strane ponešto učinile”, ali da to nije dovoljno, Vučić je rekao da jedna strana u dijalogu Beograda i Prištine “nije učinila ništa” i da ne samo što nije ispunila nijednu tačku prvog ni drugog Briselskog, kao ni Ohridskog sporazuma, već je organizirala izbore s izlaznošću 3,4 posto, provela eksproprijaciju zemljišta i zabranila upotrabu dinara na sjeveru Kosovu.

Važno nam je da Bosna i Hercegovina ostane ujedinjena zemlja

Predsjednici Francuske i Srbije, nakon sastanka u Parizu, održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su se dotakli i Bosne i Hercegovine.

“Želim ponavljati koliko nam je važno, koliko i vama gospodine predsjedniče, da Bosna i Hercegovina ostane ujedinjena zemlja. Evropski plan rasta za Zapadni Balkan podržavat će sve napore zemalja regije da prevaziđu konflikte prošlosti, usvajaju reforme i povećavaju konkurentnost u ekonomiji”, rekao je Macron.

Također, francuski predsjednik je dodao da Francuska cijeni privrženost Srbije jedinstvu u BiH.

S druge strane, Vučić je kazao da Srbija podržava i da je uvijek podržavala integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da će to nastaviti činiti.

“Što se svih drugih stvari tiče, ja vjerujem da ima još mnogo oblasti gdje ćemo našu saradnju da produbimo. Mi vama vjerujemo gospodine predsjedniče. Vi ste meni obećali neke sitnice, koje su za vas sitnica, a za mene i za nas, za našu zemlju, krupne stvari. I to ste u potpunosti ispunili. Vi ste čovjek od riječi, ja vam izuzetno vjerujem. I mi izuzetno poštujemo i volimo Francusku”, rekao je Vučić.

Ekonomska saradnja

Govoreći o ekonomskoj saradnji s Francuskom, Vučić je istaknuo da je u proteklih pet godina udvostručena trgovinska razmjena, te da trenutno 339 francuskih investitora posluje u Srbiji i zapošljava 11.125 radnika.

Vučić danas nastavlja posjet Francuskoj, a jedna od tema je i vojno-tehnička saradnja u okviru koje, prema najavama posjeta, Vučić očekuje dogovor o kupovini 12 borbenih aviona Rafale, prenosi Hina.