Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poziv kongresu

Sve više Republikanaca poziva da se stavi na glasanje pomoć Ukrajini

pompeo
FOTO: Screenshot
Mike Pompeo

Vidimo kako direktno dolaze iz Rusije pokušaji da se maskiraju komunikacije koje su antiukrajinske i proruske poruke, od kojih neke čak čujemo da se izgovaraju na govornici Predstavničkog doma

Državni sekretar bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Mike Pompeo dodao je svoj glas rastućim pozivima istaknutih republikanaca da udijele milijarde dolara pomoći Ukrajini, nakon što su neki članovi stranke optužili protivnike pomoći da su podlegli ruskoj propagandi.

Zahtjev demokratskog predsjednika Joea Bidena za 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike prošao je u Senatu SAD-a sa podrškom od 70 posto, ali je sedmicama u zastoju u Predstavničkom domu, a predsjedavajući doma, republikanac Mike Johnson je odbio da dozvoli glasanje.

Dok su se poslanici u ponedjeljak vratili u Washington s dvonedjeljne pauze, Johnson nije rekao ni o kakvim planovima za glasanje o Bidenovom dodatnom zahtjevu.

Pompeo, bivši član Predstavničkog doma, izdao je javno pismo u ponedjeljak pozivajući Johnsona da iznese prijedlog zakona u Predstavničkom domu.

– Ohrabrujemo vas da predvodite s uvjerenjem i iznesete paket pomoći na glasanje – naveo je Pompeo u pismu napisanom s Johnom Walterom, predsjednikom Hudson instituta, gdje je Pompeo saradnik.

Johnsonov ured nije komentirao pismo, niti nedavne tvrdnje republikanskih predsjednika dva odbora za nacionalnu sigurnost Predstavničkog doma da “ruska propaganda” utiče na članove stranke.

Zastupnik Michael McCaul, koji vodi Komitet za vanjske poslove Predstavničkog doma, rekao je prošle sedmice za Puck News: “Ruska propaganda je, nažalost, probila put u Sjedinjene Države i zarazila je dobar dio baze moje stranke.”

A u nedjelju je zastupnik Mike Turner, koji je na čelu Obavještajnog odbora Predstavničkog doma, rekao za CNN da je McCaulova tvrdnja “apsolutno istinita”.

Turner je rekao: “Vidimo kako direktno dolaze iz Rusije pokušaji da se maskiraju komunikacije koje su antiukrajinske i proruske poruke, od kojih neke čak čujemo da se izgovaraju na govornici Predstavničkog doma.”

Na primjer, Turner je rekao da neki članovi Kongresa “netačno” kažu da je sukob između Rusije i Ukrajine oko NATO-a.

– U mjeri u kojoj ova propaganda uzima maha, otežava nam da ovo zaista vidimo kao borbu između autoritarne vlasti i demokratije – rekao je Turner.