Biznis

Zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH

27/05/2016

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u aprilu bilježi pad od 3,2 posto u odnosu na mart, te rast od 3,8 posto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u aprilu, u odnosu na prethodni mjesec, veća je za četiri posto, kapitalnih proizvoda za 1,5 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 4,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,2 posto, te proizvodnja energije manja za 16,9 posto.

U aprilu ove, u odnosu na isti mjesec 2015. godine, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 41 posto, intermedijarnih proizvoda za 8,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,3 posto, te kapitalnih proizvoda za 3,9 posto, dok je proizvodnja energije manja za 5,5 posto.

Za područja klasifikacijske djelatnosti BiH 2010. desezonirana industrijska proizvodnja u aprilu, u poređenju sa martom, bilježi pad u području prerađivačke industrije od 0,6 posto, u području vađenja ruda i kamena od 6,7 posto, te u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom bilježi pad od 13,7 posto.

U aprilu ove, u poređenju sa istim mjesecom 2015. godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u području prerađivačke industrije od 8,7 posto, u području vađenja ruda i kamena od 2,5 posto, dok je u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i gasom zabilježila pad od 11,5 posto.

Komentari