Biznis

Inspektorat rs-a

Zabranjen uvoz krompira iz Grčke, mandarina iz Turske, oraha iz Rumunije, sjemena iz Srbije

28/02/2020

Inspekcija u RS lani je pregledala i 25.446 pošiljki različitih vrsta neprerađene hrane biljnog porijekla, od kojih je za potrebe analize uzet 1.681 uzorak.

Zbog prisustva karantinski štetnih organizama, neodgovarajućeg kvaliteta ili nepotpune dokumentacije, lani je zabranjen uvoz u entitet RS ukupno osam pošiljki sjemena iz Srbije, mineralnog đubriva iz Hrvatske, merkantilnog krompira iz Grčke i Italije, te sadnog materijala iz Austrije i Belgije.

Inspekcija u RS lani je pregledala i 25.446 pošiljki različitih vrsta neprerađene hrane biljnog porijekla, od kojih je za potrebe analize uzet 1.681 uzorak. Za 10 pošiljki je zabranjen uvoz, te naređeno vraćanje ili uništavanje, a za dvije zabranjen uvoz i naređena prenamjena pošiljke.

– Zabranjen je uvoz mandarina iz Turske, jagoda iz Grčke, oraha iz Rumunije, krastavaca i suncokreta u ljusci iz Srbije, a zbog povećanog sadržaja pesticida, prisustva teških metala i mikotoksina. Po osnovu pregleda u spoljnotrgovinskom prometu u budžet RS uplaćena je naknada u iznosu od 1.802.568 KM – saopštili su iz Inspektorata RS.

Lani je urađeno i sistematsko uzorkovanje sjemena koje se prometuje u RS, pa je u toku proljetne sjetvene sezone u maloprodaji uzeto 35 uzoraka različitih vrsta sjemena žita i povrća od različitih proizvođača. Kod 10 uzorka je utvrđeno da nisu ispunjavali propisane norme kvaliteta, te je naloženo uništavanje oko 1.380 kilograma različitih vrsta sjemena.

– Inspekcija je u toku redovnih kontrola proizvodnje sadnog materijala za 2019. godinu uzorkovala i matična stabala u registrovanim rasadnicima. Od 598 uzoraka uzetih za laboratorijsku analizu, kod 61 je utvrđeno prisustvo karantinskih štetnih organizama. Po tom osnovu naređeno je uništavanje zaraženih stabala, te je pod nadzorom fitosanitarnih inspektora uništeno 61 matično stabalo različitih voćnih vrsta, 6.870 matičnih biljaka maline i 98.900 sadnica maline – ističu u Inspektoratu RS.

Komentari

Autor: Srpskainfo

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.