Biznis

Donacija TIKA-e: Kontrola pčelinjih proizvoda ubuduće u Hercegovini

15/02/2016

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) uručila je vrijednu donaciju u tehničkoj opremi Univerzitetu “Džemal Bijedić“ koja će pomoći Agromediteranskom fakultetu u realizaciji aktivnosti na pokretanju laboratorije za kontrolu kvalitete meda i drugih pčelinjih proizvoda sa prostora Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Donacija je isto tako veoma bitna i za sve proizvođače pčelinjih proizvoda u hercegovačkoj regiji koji će imati direktnu korist od pokretanja laboratorije za kontrolu kvalitete meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Hercegovački pčelari su godinama bili primorani testove meda i drugih pčelinjih proizvoda vršiti van Hercegovine, što je iziskivalo mnoge dodatne troškove i poteškoće. S pokretanjem laboratorije za kontrolu kvalitete meda i drugih pčelinjih proizvoda pčelarska udruženja i proizvođači će kompletan proces analize meda i sticanja certifikata o kvaliteti moći vršiti u Mostaru.

Praćenje kvaliteta će osigurati adekvatno deklasiranje čime će se zaštititi potrošači i poboljšati plasman meda.

Laboratorij za kontrolu kvalitete meda koji je sada opremljen savremenom analitičkom opremom uz svoje educirano osoblje će provoditi sljedeće analize meda: sadržaj vode u medu, analiza svježine meda, utvrđivanje biljnog porijekla meda, određivanje sadržaja šećera, određivanje saharoze, određivanje kiselosti.

Projekat je pored svoga značaja za pčelarski sektor i zapošljavanje bitan i iz naučnog gledišta jer će se studentima dodiplomskih, diplomskih i doktorskih studija pružiti prilika praktičan rad i istraživanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.